Lidingö tappar i ny skolranking

Lidingö är länets femte bästa skolkommun, enligt Lärarförbundets senaste ranking.

Därmed tappar Lidingö den pallplats man haft sedan flera år.

Lidingö har halkat ner på den landsomfattande rankingen av skolkommuner som Lärarförbundet presenterar varje år. Förra året rankades Lidingö som den 65:e bästa skolkommunen men i år nådde man bara upp till en 91:a plats av Sveriges 290 kommuner.

2009 blev Lidingö bästa skolkommunen i länet, men i år fick man nöja sig med en femteplats.

– Vi har fortfarande ont om behörigt folk på förskolor och fritidshem och det är framförallt det som drar ner betyget, säger Lena Jaktlund, ordförande lärarförbundet på Lidingö.

Och det är just när det gäller lärartätheten som Lidingö tappar mest, 70 placeringar. Men kommunen halkar även ner med 36 placeringar vad gäller resurser.

– Jag gissar att det är för att mycket av skolans pengar går till hyror, säger Lena Jaktlund.

Men det har även varit förbättringar. Kommunen har blivit bättre både vad gäller hälsa och lön för lärarna. Där har den stigit med 57 respektive 46 placeringar, och för de som slutfört gymnasiet inom fyra år har placeringen förbättrats med 54 pinnhål.

– I hela Stockholm har lönerna gått upp, eftersom det är svårare att rekrytera här. Men det behövs mer pengar för att kunna behålla den bemanning man har. Men fortfarande ligger vi väldigt bra till när det gäller elevernas resultat, där har Lidingö väldigt goda förutsättningar, säger Lena Jaktlund.

Kommunrankingen bygger på statistik från SCB, Skolverket, Lärarnas samverkansråd och Sveriges kommuner och landsting. Det var elfte året i rad som den presenterades.

Fakta

Lidingö dalar

*Bästa kommunen i landet blev Vellinge. I länet toppade Sollentuna.