ANNONS

Lidingö tar emot elva flyktingar till

Lidingö stad ska utöka sitt flyktingmottagande från 40 till 50 platser. Dessutom ska boendet för ensamkommande flyktingbarn ta emot ännu ett barn framöver.
ANNONS

– Lidingö är väldigt bra på att leva upp till sin överenskommelse, säger Birgitta Hart Carpenter, utvecklingsledare på Migrationsverket.

Länsstyrelsen har arbetat fram ett förslag på en gemensam regional fördelningsmodell av nyanlända flyktingar. Poängen med denna modell är att det ska bli jämnare fördelning av flyktingmottagning i Stockholms kommuner.

Just nu anländer många flyktingar till Sverige och då ökar trycket på kommunerna. Migrationsverket har därför bett kommunerna ta emot fler flyktingar.

Lidingö anses egentligen inte behöva ta emot några fler, eftersom man redan ligger i topp över listan på Stockholmskommuner som tar emot flest flyktingar genom den här överenskommelsen.

Men nu har kommunstyrelsens arbetsutskott föreslagit att tio nya flyktingplatser ska ordnas på Lidingö.

– Vi har tittat på våra förutsättningar framöver. Bland annat har det producerats nya hyresrätter som gör att vi kan möta behovet. Vi har ett avtal med John Mattson om att vi får tillgång till lägenheter att använda, säger Paul Lindquist (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ytterligare en plats ska dessutom beredas på boendet för ensamkommande flyktingbarn.

Men att Lidingö stad tar emot flest flyktingar enligt denna avtalsmodell betyder inte att det bor flest flyktingar här. De som flyr till Sverige får välja mellan eget boende och anläggningsboende.

Väljer man det första kan man flytta vart man vill bara man har en adress – och av dessa personer är det få som flyttar till Lidingö.

ANNONS

– Det har funnits en politisk diskussion där man velat förbjuda den typen av inflyttning tidigare. Men mot det står ju varje människas fria rörlighet, säger Paul Lindquist.

Malin Olsson (S) tycker dock att Lidingö kan ta emot ännu fler som flytt från sina hemländer.

– Jag tycker vi hade kunnat ta emot ett hundratal personer, och åtminstone två ensamkommande flyktingbarn till, säger hon.

Fakta

Över 50 000 har sökt asyl i Sverige i år

Hittills i år har 50 175 personer sökt asyl i Sverige fram till augusti i år.

Av dem är 13 784 barn, och 4 121 ensamkommande barn. 33 925 är män och 16 250 är kvinnor.

Kvotflyktingar, flyktingar som tilldelats ett nytt hemland av FN:s flyktingorgan UNHCR, ingår inte i dessa ärenden.

2014 tar Sverige emot 1 900 kvotflyktingar.

Källa: Migrationsverket

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.