Lidingö Tennisklubb vill ha klara papper

22 av 66 tillfrågade idrottsklubbar begär utdrag ur belastningsregistret av sina ledare.
22 av 66 tillfrågade idrottsklubbar begär utdrag ur belastningsregistret av sina ledare.
En tredjedel av de 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i har kartlagt i Stockholms län begär in utdrag ur belastningsregistret av samtliga sina barn- och ungdomsledare.
Två av de tre stora föreningar från Lidingö som Mitt i kontaktat begär inte utdrag. Lidingö Tennisklubb har dock valt att göra det av samtliga ledare.

Allt fler idrottsföreningar begär utdrag ur belastningsregistret för barn- och ungdomsledare.

Lidingö Tennisklubb med sina 2 300 medlemmar har gjort det sedan två år.

– Det är en självklarhet och ligger tyvärr i tiden, säger sportchefen Peter Hjort. Vi har också ett dokument vi kallar ”High five” som är en handlingsplan som bland omfattar hur vi ska agera vid misstänkta sexuella övergrepp.

Tennisklubben nöjer sig inte med utdrag av nya ledare, utan begär sedan en tid utdrag från ledare som redan är verksamma i föreningen.

– Det ger trygghet till personal, tränare och barnen.

Misstankar om grooming

IFK Lidingö Fotbollsklubb har 3 7000 medlemmar varav 600 är ledare.

– Vi har 40 arvoderade ledare och av dessa kräver vi utdrag, säger klubbchefen Markus Karlsson. Helst skulle vi kräva det av alla, men det är svårt eftersom vi har hundratals ideella ledare som ofta är föräldrar till barn i klubben.

Hela listan: Se om din klubb kollar tränarna

Något fall av misstänkt sexuellt övergrepp kan Markus Karlsson inte påminna sig.

– Däremot hade vi för några år sedan misstankar om att en ledare ägnade sig åt grooming mot en flicka. Vi tog bort honom direkt.

Väl kända ledare

IFK Lidingö Slalomklubb har cirka 600 medlemmar. Man begär inte utdrag ur belastningsregistret.

– I alla fall inte löpande, säger ordföranden Gustaf Martin-Löf. Bara om behov skulle uppstå. Vi har många unga ledare som är väl kända av alla.