M på Lidingö: Vi vill ha flyktingpaus

Skärmdump från Moderaterna på Lidingös Facebook.
Bilden las ut på Lidingömoderaternas Facebooksida - men togs bort efter kritik.
Under helgens årsstämma beslutade Moderaterna på Lidingö att begära paus i flyktingmottagandet och att helt skrota idén om modulhus.
– Att koncentrera många människor på ett och samma ställe är inte en bra lösning, säger Daniel Källenfors, ordförande för M på Lidingö.

Efter helgens stämma la Moderaterna på Lidingö ut en bild på sin Facebooksida med budskapet: ”Nej till modulhus, ja till flyktingpaus!”. Bland kommentarerna frågade flera vad Moderaterna egentligen menade och pekade på att retoriken närmade sig SD, ett parti som Moderaterna på Lidingö sagt nej till att samarbeta med.

Lite senare togs bilden bort från Facebooksidan och ersattes av en längre text.

Men Lidingömoderaternas ordförande Daniel Källenfors menar att det är ett missförstånd.

– Bilden var för otydlig. Den speglade inte komplexiteten bakom beslutet.

Har dialog med Migrationsverket

Men däremot vill partiet ha en flyktingpaus. Tidigare har kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman varit tydlig med att Lidingö ska ta emot alla anvisade.

– Vi har en bosättningslag och vi måste göra vårt bästa för att uppfylla den, har hon tidigare sagt till Mitt i Lidingö.

– På ett sätt är det lite av en vändning, men stämman var väldigt tydlig med att man vill ha flyktingpaus och inga baracker. Staden har en dialog med Migrationsverket, säger Danil Källenfors.

Sedan tidigare har Migrationsverket sänkt antalet anvisade personer till Lidingö under 2017, från 242 personer till 183 personer. Sänkningen beror bland annat på att Lidingö tidigare lyckats ta emot och ordna bostäder till alla anvisade.

”Folk valde att misstolka”

Nu vill alltså Moderaterna att mottagandet helt pausas tills kommunen har ordnat bättre bostadslösningar.

– Vi har hamnat i ett läge med lösningar som inte är bra, som baracker, säger Daniel Källenfors.

I stället har Moderaterna diskuterat bland annat Attefallshus hos privatpersoner.

– Att koncentrera många människor på ett och samma ställe är inte en bra lösning. Det är bättre för integrationen att sprida ut dem.

Han säger också att det är upp till kommunstyrelsen att hitta praktiska lösningar.

Om kritiken att M närmar sig SD säger Daniel Källenfors:

– Jag tror att folk valde att misstolka vårt inlägg. Det är det som är svårigheten med slagord, folk läser in vad de läser in. Vi har ingen avsikt att samarbeta med SD på Lidingö.