ANNONS

Lidingö villastad – en välbevarad hundraåring

För drygt hundra år sedan började arbetet med att forma Lidingö till vad det är i dag. 1913 antogs den första stadsplanen och detta vill nu Lidingö stad fira.
ANNONS

Runt förra sekelskiftet var Lidingö en lantlig skärgårdsö med ungefär 1 300 invånare. De flesta öborna bodde på bondgårdarna som fanns runt om på Lidingö.

I kölvattnet av den urbanisering som industrialismen medförde växte Stockholm. För en förmögen medel- och överklass byggdes villa­städer med internationella före­bilder runt huvudstaden.

1906 grundades AB Lidingö Villastad av Hjalmar Arwin, influerad av Djursholms villastad. Han hade tidigare köpt stora markområden på Lidingö som han nu sålde till bolaget.

Han ville ha hög kvalitet och knöt till sig flera topparkitekter samt stadsplaneraren Per-Olof Hallman som skissade på en plan.

– Arwins ideal var stora hus på stora tomter i blåbärsriset och man anpassade byggandet efter terrängen, säger Christer Vik, Lidingö stads antikvarie.

Men vid 1900-talets början insåg man att för att bygga samhällen behövs struktur och planering. Därför kom en lag 1907 om att alla städer i landet måste ha en stadsplan.

– Lidingö blev inte köping förrän 1910 och först då behövde man följa lagen om att ha en stadsplan. Staden skulle då ta över och köpa gatumark, mark för allmänna platser och infrastruktur från de olika villabolagen. Det blev en kostsam och utdragen process och därför kunde stadsplanen inte fastställas förrän 1913, säger Christer Vik.

Det fanns fler villastäder på ön vid samma tid, i Brevik, Islinge och Herserud, men den första stadsplanen gällde en del av det som i dag heter Hersby. Det var områdena norr och nordöst om det som i dag är centrum samt söder om, mellan Oskarsvägen och Vasavägen.

– Detta var början till det Lidingö vi känner i dag. I och med att villastäderna började byggas skapades själva själen i Lidingö. Det tycker vi är värt att fira, säger Christer Vik.

ANNONS

Firandet hålls i stadshuset den 7/2. Ingen föranmälan krävs och det är gratis. Mer info finns på www.lidingo.se.

Fakta

100-årsfirandet

Stadshuset 13.00. Stadsvandring i Hersby.

Stadshusentrén 18.00. Utställning med foton från ön.

Sessionssalen 19.00-20.30: Arkitekturhistoriker Eva Eriksson berättar om villaarkitektur från förra sekelskiftet. Stadsplanearkitekt Per Olof Hallman porträtteras. 1913 års plan och hur den genomfördes beskrivs. Bilder på några av de äldsta villorna visas och beskrivs.

Källa: Lidingö stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.