Lidingöbanan utsatt för laserattack

Lidingöbanans förare besköts i söndags av en grön laserstråle.
Lidingöbanans förare besköts i söndags av en grön laserstråle.
I söndags stoppades trafiken på Lidingöbanan efter att någon lyst grön laser mot föraren av ett av tågen. En person är misstäkt för grov misshandel.

Det var i söndags vid 18-tiden på kvällen som en person ska ha siktat en laserstråle mot föraren av Lidingöbanan.

Trafiken stoppades, polisen kom till platsen och föraren kunde peka ut ett lägenhetsfönster som han uppfattade att ljuset kom från.

I lägenheten hittade polisen en laserpenna som man misstänker lyser grön laser, som kan ge allvarliga synskador om strålen siktas mot ögonen.

– Det är väldigt allvarligt och det är inte bara föraren som utsätts utan det kan bli en fara även för andra, säger Peter Enell på Norrmalmspolisen.

Personen som polisen misstänker använt laserpekaren är en person i yngre tonåren och personen misstänks nu för grov misshandel.

Trafiken sattes igång så fort man lokaliserat laserpekaren.

Polisen ser allvarligt på händelsen och Peter Enell är kritisk till att det är relativt enkelt att få tag på en farlig laserpekare.

– Det är dålig kontroll på laserpekare, det är lätt att få tag på utomland och det är svårt att kontrollera hur de säljs och används i Sverige, säger Peter Enell.

I januari 2014 skärptes strålskyddslagen och det är förbjudet att inneha eller använda starka laserpekare utan tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Fakta

Laserpekare

Laserpekare är en bärbar laser, ofta i samma storlek som en penna, som främst är avsedd för att användas som pekverktyg vid till exempel föreläsningar.

Det finns laserpekare med olika styrkor och färger – stryrkan är det som påverkar laserns skadlighet, men just grön färg har ögat lättast att uppfatta.

Starka laserpekare kan orsaka kraftig bländning och i värsta fall allvarliga ögonskador.

För att hantera starka laserpekare krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Många köper laserpekare utomlands utan vetskap om reglerna och laserns styrka kan vara felmärkt.