Satsar på nyanlända – gör succé

Maher Sleibi, Robert Moldén, Olivier Matanda och Philip Robertsson på Årets företagare.
Maher Sleibi, Robert Moldén, Olivier Matanda och Philip Robertsson på Årets företagare.
Lidingöbon Robert Moldén, bilhandlare och grundare av Nema Problema foundation, har utsetts till Årets företagare i Stockholm.
– Det är helt fantastiskt att få en sådan uppskattning för det man gör och har gjort, säger han.

Robert Moldén driver en bilfirma sedan 2010 där han köper och säljer bilar. I firman har han anställt flera nyanlända och han arbetar också tillsammans med Lidingö stad för att integrera nyanlända. Han har också startat Nema Problema foundation som jobbar med välgörenhetsprojekt i bland annat Ghana.

– Jag visar att man kan kombinera entreprenörskap med sociala engagemang. 

Kombinerar företagande och välgörenhet

Det var också därför han utsågs till Årets företagare i Stockholm.

Varför är det viktigt för dig att hjälpa till?

– Dels för att jag har ekonomisk möjlighet. Men det är en drivkraft i mig som jag har haft länge. Det är askul och man får tillbaka så himla mycket på att göra det. Man kan ofta hjälpa människor så att hjälpa sig själva. Om man ger en person en anställning, får den ett sammanhang och kollegor. Genom kollegorna får man vänner och ett kontaktnät. Det blir en spinoff-effekt bara av att få en anställning.

Vill inspirera andra

Han tycker att Sverige är bra på att få in nyanlända i arbetslivet.

– Man kan till exempel få bidrag om man anställer en nyanländ. Men för mig har inte det varit avgörande. Jag har träffat extremt duktiga personer.

Nu hoppas han kunna använda utmärkelsen för att visa andra företagare att det går att kombinera välgörenhet och företagande.

– Man behöver inte vara rädd för att tjäna pengar, göra roliga saker och ge tillbaka till samhället.

Fakta

Juryns motivering

Med kreativitet, ett stort hjärta och gott affärssinne har denna företagare en inspirerande förmåga att kombinera lönsamma affärer med samhällsnytta. Företagaren bidrar till integration genom så väl anställningstillfällen som välgörenhet. Han driver flertalet välgörenhetsprojekt både på hemmaplan och internationellt och är en mycket god förebild som företagare och medmänniska, genom att ständigt visa att det stora värdet skapas när människor möts.