Lidingöbo om matfusket: ”Går inte på det”

Katarina Ericsson låter sig inte luras av restaurangernas matfusk.
Katarina Ericsson låter sig inte luras av restaurangernas matfusk.
I en inspektion av Lidingös restauranger och kaféer visade det sig att 4 av 11 på ett eller annat sätt fuskade med råvarorna.
Mitt frågade några Lidingöbor om de litar på att restaurangerna levererar vad de lovar.
– Jag tror att man blir skeptisk när man blir äldre, säger Katarina Ericsson.

Under mars månad utfördes livsmedelsinspektioner på 311 restauranger och kaféer i Stockholms län.

Projektet går under namnet ”Får du det du betalar för?” och syftet är att kontrollera att råvarorna som presenteras på menyn stämmer överens med det som hamnar på tallriken.

På Lidingö var det 4 av totalt 11 verksamheter som inte klarade testet.

Mitt i tog en sväng på ön och frågade lokalbefolkningen om de verkligen litar på att restaurangerna håller vad de lovar.

”Finns lite oro”

32-åriga Lidingöbon Philip Wettebrandt äter ute ungefär en gång var tredje vecka. Han känner ingen större oro för att bli lurad när det vankas restaurangbesök.

– Det är klart att det finns lite oro. Jag resonerar att det beror lite på vilka restauranger man går till och hur mycket man betalar, men det kanske inte stämmer.

Philip Wettebrandt tror att risken att bli lurad är mindre på finare restauranger. Foto: Cornelis Rikken

Evert Berg är 88 år och har bott på ön sedan 1953. För hans del sker restaurangbesöken allt mer sällan nu för tiden, men att han passar på när döttrarna är på besök. Då blir det oftast lite finare restauranger. Någon oro för att bli lurad känner han inte.

– Jag har ingen anledning att kolla det, och jag brukar inte vara så jäkla kinkig heller.

Evert Berg är inte kinkig med maten. Foto: Cornelis Rikken

”Går inte på det”

Någon som restaurangerna inte lyckas lura i första taget är Katarina Ericsson, 69.

Hon äter ute i snitt två gånger per vecka och litar blint på sina tränade smaklökar. Det är inte lönt att försöka fuska med råvarorna när man serverar henne, menar hon.

– Jag går inte på det. Man har serverat mig fläsk istället för oxkött och då sa jag till dem att det har begåtts ett misstag. Ut med tallriken, in med en ny, och så fick jag betala halva priset. Jag tror att man blir skeptisk när man blir äldre – och så har man tid att tänka efter.

Katarina Ericsson låter sig inte luras. Foto: Cornelis Rikken