Lidingöbo slagen i ögat på dansgolvet

En 55-åring från Lidingö var på väg hem från krogen och skulle snedda över ett dansgolv. Han stötte då in i en person som slog honom så ögonbotten krossades.

– Jag hade händerna bakom ryggen, jag kunde inte ens försvara mig, säger ”Anders”, som egentligen heter något annat.

Anledningen till att Anders hade händerna bakom ryggen var för att han höll i sin flickväns händer. Paret var på väg ut från krogen på Östermalm när de stötte in i den 28-årige mannen – som måttade ett slag mot Anders öga.

Det var ett enda slag, men det fick stora konsekvenser. Benet i Anders ögonbotten krossades och därför finns det nu risk att hans öga sjunker in. Men han har valt att inte operera sig eftersom även en operation innebär risker.

Nästan ett år har gått men Anders påminns om händelsen varje dag.

– Mitt öga fungerar inte som det ska, och ögat rinner. Linser kan jag inte ha, säger han.

Sören Santz är läkare på Södersjukhuset och är insatt i skador vid krogvåld. Han säger den här typen av ögonskador i princip bara uppstår av just yttre våld, att det är bara slag eller en spark som kan öka trycket i ögat så att ögonbotten lossnar.

– Kroppen är inte byggd för att möta yttre våld. Många, särskilt unga, känner inte till vilka konsekvenser ett enda slag kan ge.

Den 28-årige mannen förnekar dock brott. Han säger att han bara knuffade Anders i bröstet. Tingsrätten har dömt honom till villkorlig dom med samhällstjänst 75 timmar, vilket motsvarar två månaders fängelse.

Misshandeln rubricerades som allvarlig, men mannen är tidigare ostraffad, och får därför villkorlig dom.

En nämndeman menar att det inte går att utesluta att Anders kan ha misstagit sig om vem som slog.

Och det finns sannolikhet att 28-åringen överklagar, enligt hans försvarare Kristofer Stahre.

– Min huvudman säger att det måste ha varit någon annan som slog målsäganden. Det var mörkt på krogen så han tror att det var ett missförstånd, säger han.

Fakta

Misshandeln ute på stan ökar

Antal anmälda misshandelsfall inomhus eller utomhus där gärningsman och offer är obekanta:

Källa: Brå