Lidingöbo kan bli Sveriges yngsta mästerkock

Märta Jobeus, 12 år, drömmer om att ha en egen restaurang.
Märta Jobeus, 12 år, drömmer om att ha en egen restaurang.
Märta Jobeus, 12 år, från Lidingö tävlar i "Sveriges yngsta mästerkock".
Märta Jobeus, 12 år, från Lidingö tävlar i "Sveriges yngsta mästerkock".
12-åriga mästerkocken Märta Jobeus älskar att se hur råvaror under hennes flinka fingrar förvandlas till en vacker rätt på en tallrik. Mitt i har träffat Lidingös egen representant "Sveriges yngsta mästerkock" på TV4.

– Jag gillar att stå länge i köket för att se hur maten växer fram. Ena sekunden är det bara råvaror. Nästa en rätt på en talltik man kan äta, säger Märta Jobeus, 12 år, när Mitt i Lidingö hälsar på hemma för att få veta lite mer om Lidingös bidrag till TV4-programmet ”Sveriges yngsta mästerkock”. 

Där tävlar barn mellan nio och tolv år om den åtrådda titeln. Programmet sänds på onsdagar. Juryn som ska bedöma barnans matlagningskonst består av Tina Nordström, Danyel Couet och Paul Svensson.

Rör sig som en kock i köket

– Mat-Tina sade att Märta rör sig som en kock i köket, hon har handlaget, säger Märtas mamma Line.

Men hur det gick i programmet, om Märta åkte ut eller rentav vann är ännu hemligt.

– Det var roligt, spännande och annorlunda att vara med. Att laga mat framför stora kameror är jag inte van vid, säger hon.

Det allra svåraste med programmet var att hitta i skafferiet när rätterna skulle lagas, tyckte Märta. Det bästa handlade om maten.

Det var roligt att se domarnas reaktioner på min mat

Märta Jobeus

– Det var roligt att se domarnas reaktioner på min mat, säger hon.

Märta har matlagningen i blodet. Hon och tvillingsystern Vera har varit med på mamma Lines cateringfirma sedan de var små. Första gången Märta fick hjälpa till att jobba var hon bara sju år.

Märta Jobeus, från Lidingö, tävlar i Sveriges yngsta mästerkock på TV4. Foto: Stefan Källstigen

Hela familjen är matintresserad. Redan på morgonen pratar de om vad som ska stå på middagsbordet. Ganska ofta är det Märta som lagar maten.

– Fast här säger mamma och pappa alltid att det är gott, säger Märta.

Tvillingsyster Vera ärligast i familjen

Den ärligaste i familjen är tvillingsystern Vera, även om hon oftast gillar maten.

Och Märta gillar ärliga omdömen. I framtiden drömmer hon om att bli kock. Men hon vill inte ha en cateringfirma som som sin mamma.

– Jag skulle vilja ha en egen restaurang,  jag vill se gästens reaktion på min mat. Om man har catering kan man inte se det.

Fakta

Märtas ugnsbakade lax

Ugnsbakad asiatisk lax med ångad pak choi och slungade grönsaker

4 portioner

Ingredienser

750 gram lax filé utan eller med skinn

2 st pak choi

½ zuccini

1 knippe salladslök

1 st röd chili

150 gr sockerärtor

1 huvud broccoli

Munggroddar

Rödbetsgroddar

Chiliflakes

Salt och peppar

3/4 dl Kikoman soya

1/2 dl Sesamolja

2 msk matolja

Srirachamajonäs

3 dl majonäs – hemmagjord eller köpt

Ca 1 1/2 msk sirachasås

1/2 msk flytande honung

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader. Stycka laxen i 4 jämnstora bitar. Lägg i en ugnsfast form – gärna på ett bakplåtspapper så slipper ni att den fastnar i formen. Häll på lite soya och krydda med salt och peppar samt lite chiliflakes.  Baka laxen till 44 grader.

Skär zuccinin i halvmånar, ca ½ cm tjocka. Dela Pak choi på längden. Strimla salladslöken fint. Plocka broccolibuketter.

Ångkoka pak choi i en sil över kokande vatten. Salt direkt på grönsaken före du ångar den. Kyl av under kallt vatten.

Värm matolja och fräs zuccini, broccoli och sockerärtorna. Tillsätt soya och sesamolja.

Srirachamajonäs

Blanda alla ingredienser till majonäsen. Smaka av och tillsätt mer av sirachasåsen och honung om ni vill få den starkare eller sötare.

Servera allt tillsammans och dekorera med munggroddar och om ni har rödbetsgroddar.

Märta Jobeus,mästerkock från Lidingö. Sveriges yngsta mästerkock.