Min lokala hjälte

Lidingöbo vann VM i kärringkånk

"När vi springer håller jag inte i henne, utan hon håller i sig själv. För mig är hon bara som en ryggsäck som jag ska springa med så fort som möjligt", säger Pierre Leander.
"När vi springer håller jag inte i henne, utan hon håller i sig själv. För mig är hon bara som en ryggsäck som jag ska springa med så fort som möjligt", säger Pierre Leander.
Lidingöbon Pierre Leander tog revansch i årets VM i kärringkånk i finska Sonkajärvi. Förra året tävlade han med Lena PH - i år tog han hem guld med Let's dance-domaren Ann Wilson.

Den något annorlunda tävlingen går ut på att en man bär en kvinna genom en drygt 250 meter lång sandbana med bland annat vattenhinder. I tävlingens seniorklass slog Pierre Leander och Ann Wilson lag från Ryssland, Finland och Estland när de tog hem seniorklassen.

– Det är extra kul eftersom det är lite av en finsk nationalsport, och lite av en styrkesport i de baltiska länderna där de också har egna SM-tävlingar. Jag blir själv lite sugen på att vara med att arrangera ett SM i Sverige nästa år, säger Pierre Leander.

Redan förra året deltog han tillsammans med dåvarande flickvännen Lena Philipsson och slutade då på tolfte plats i den allmänna klassen. Att han skulle ställa upp i år igen var lite av en slump.

– Jag satt på en middag med Ann Wilson som började fråga om tävlingen. Vi pratade om att det inte finns så många sporter som kvinnor och män kan utföra tillsammans. Hon är en tävlingsmänniska så vi kom fram till att vi inte åker dit utan att vara säkra på att åtminstone kunna ta medalj.

Den här gången vågade Pierre Leander också satsa mer än förra året, när han var orolig att ramla eller ”tappa hela ekipaget”. Inför årets VM gick han och Ann Wilson in för träning. Bland annat fick Pierre Leanders pool vid huset på Lidingö fungera som övning inför banans vattengrav.

Priset, som förutom en guldmedalj bestod av Ann Wilsons vikt i öl, finns fortfarande kvar att avnjuta hemma på Lidingö.

– Det blev en himla massa öl att lassa hem. Som tur var hade vi med oss bilen som vi lastade full. Nu står det några plattor i garaget.

Nästa utmaning för Pierre Leander blir VM i dikesdykning i Wales sista helgen i augusti. Där satsar han på att slå världsrekordet.