Unga lidingöbor är American Idiots

Ensemblen i full kostym.
Ensemblen i full kostym.
På fredag är det premiär för Viktor Rydbergs Gymnasiums årliga musikal på Maximteatern.
Flera unga Lidingöbor medverkar i "American Idiots"
– Jag är taggad och väl förberedd, säger Mimi Hyltén-Cavallius.

I dag, fredag är det premiär för musikalen American Idiots på Maximteatern. Det är tredjeårselever från Viktor Rydbergs gymnasium som gör sin tolkning av musikalen som bygger på gruppen Green Days album med samma namn.

Flera unga lidingöbor medverkar.

– Det är roligt vi gör verkligen allt, säger Ebba Haaker, som jobbar med marknadsföring.

Mimi Hyltén-Cavallius drömmer om en framtid som skådis. Foto: Ebba Haaker

I uppsättningen finns också Lidingöborna Mimi Hyltén-Cavallius och Susanna Arn med som skådespelare och Sara Lagerin som jobbar med kostym.

– Jag har aldrig varit med om en uppsättning av den här storleken förut, säger Mimi Hyltén-Cavallius som nu ska premiärspela på Maxims scen med professionellt ljud och ljus, smink och kostym.

Premiärnerverna håller hon dock i schack.

– Jag känner mig taggad och väl förberedd, säger hon.

Musikalen tar upp aktuella ämnen som abortförbud, stängda gränser och krig, och tar tydligt ställning mot detta. I centrum står huvudkaraktären Johnny, som fylld av ilska gentemot den amerikanska, och världen i allmänhet, lämnar småstaden för att skapa revolt. Från början var musikalen skriven med kritisk adress mot den dåvarande Bush-administrationen. Nu handlar det i stället om Trump.

Det är 24 gången som Viktor Rydbergs Gymnasium sätter upp skolmusikal som med åren blivit allt mer proffsig. Eleverna, handledda av sina lärare sköter hela uppsättningen från ax till limpa.

Mellan 12-21 januari ges flera föreställningar.