Lidingöbor oroliga efter beslut om nedläggning av BB Sophia

Suzanne Duvsten, Veronica Ek och blivande tvåbarnsmamman Anna Morgan är oroliga för vad som ska hända med BB Sophia.
Suzanne Duvsten, Veronica Ek och blivande tvåbarnsmamman Anna Morgan är oroliga för vad som ska hända med BB Sophia.
Efter två år lägger BB Sophia ner. Siffrorna har visat på minus sedan start och Praktikertjänst har sagt upp avtalet med landstinget.

– Jag är orolig, säger Lidingöbon Anna Morgan, som ska föda sitt andra barn i april.

Förra året födde 116 Lidingökvinnor barn på BB Sophia som nu lägger ner sin verksamhet efter knappt två år. Det beskedet kom för ett par veckor sedan. Budgeten går inte ihop och Praktikertjänst AB, som driver BB Sophia genom dotterbolaget Barnbördshuset i Praktikertjänst, sa upp avtalet med landstinget i måndags.

– Det finns ingen möjlighet att ens få ekonomisk balans i verksamheten med dagens ersättningsnivå från landstinget, säger Johan Fredriksson, koncernchef och vd på Praktikertjänst.

Hur den kalkylen, som var felaktig från början, kom att gälla vet han inte.

– Jag tillträdde för ett och ett halvt år sedan och sedan dess har jag försökt hitta en lösning. Vi har tillsatt en analysgrupp för att förstå hur det gick till så vi inte gör om samma misstag, säger Johan Fredriksson.

Under avtalets uppsägningstid, åtminstone sex månader, kommer kliniken att försöka hålla öppet.

– Vi ska göra allt vi kan, men patientsäkerheten kommer först. Får vi svårt att behålla personalen så kanske vi måste stänga tidigare, säger Johan Fredriksson.

Förlossningsläkaren Suzanne Duvsten och barnmorskan Veronica Ek arbetar på BB Sophia och gravida Anna Morgan planerar att föda sitt andra barn där. De bor alla på Lidingö och är oroade över vad som händer i höst om kliniken stänger.

– BB Sophia är närmast Lidingö, så det blir längre resväg för den födande kvinnan. Men oavsett om man tänkt föda här eller inte – stänger BB Sophia kommer det att ge ringar på vattnet. Allt fler kommer att bli hänvisade utanför länet, säger Veronica Ek.

Anna Morgan har dåliga erfarenheter med sig efter födseln av sitt första barn. Men hon känner sig nu trygg med att föda på BB Sophia där samma personal följer kvinnan genom förlossning och eftervård och mamma och barn behöver inte separeras vid eventuella komplikationer.

– Min första reaktion när jag fick höra att kliniken ska stänga var: Kommer jag att hinna föda? Men det gör jag, datumet är satt till 12 april. Men visst är jag orolig, kommer alla barnmorskor vara kvar då, säger hon.

Det är inte bara för egen del som hon är oroad.

– Om den här typen av förlossningsvård inte går runt så kanske det är fel på ersättningsnivåerna. Man blir frustrerad över att situationen ser ut så här, säger Anna Morgan.

Suzanne Duvsten, som även arbetar på MVC på Lidingö, har arbetat på BB Sophia sedan starten och är även hon bekymrad.

– Jag känner stor oro för patienterna. Här känner sig många trygga och förlossningstalen har ökat under de två år vi har funnits, säger hon.

Trots att avtalet sagts upp har hon inte förlorat hoppet för BB Sophia.

– Än är det inte klart, nu vi får se hur landstinget agerar. Kanske kan de skjuta till pengar eller ta över driften, säger Suzanne Duvsten.

Enligt vd Johan Fredriksson finns i dagsläget inga sådana planer.

– Vi har ingenting emot det, men än så länge har inte landstinget visat den viljan. Vi har hyreskontrakt på lokalerna i ytterligare tolv år, så vi behöver hitta annan användning för dem, säger han.