ANNONS

Så tycker Lidingöborna om det stundande tiggeriförbudet

tiggeriuppfolj_lidingo-kopia
Ingen som Mitt i träffade ville vara med på bild.
Ett tiggeriförbud på Lidingö kommer allt närmare en verklighet. Polisen har svarat på stadens förslag och är i stora drag positiva. Men vad säger Lidingöborna? Behövs det ett förbud mot tiggeri på ön?
ANNONS

– Vi löser inte deras problem genom att slänga dit en femtioöring eller en enkrona, utan då måste man hitta på en annan lösning och vad den ska bestå av, det vet faktiskt inte jag, säger Lidingöbon Anita.

När Mitt i besökte Lidingö centrum på torsdagen var de många som ville dela med sig av sina tankar och åsikter – men få som kunde tänka sig att ställa upp med namn och bild.

– Jag tror att man vill införa det här förbudet för att man tycker att det är obehagligt att se tiggande människor, säger Anitas vännina och fortsätter:

– Det kanske är nyttigt för de som bor här att få se tiggande människor och att det inte bara är Lidingö som finns, så kan jag tänka ibland.

Men är det här ett etablerat problem på ön?

– Det är ett problem för att de inte har någon inkomst, de har inga pengar. Problemet är att vi isåfall måste hjälpa dem att få ett jobb, säger Anita innan hon och väninnan vandrar vidare i ett soldränkt Lidingö centrum.

”Det måste bli ett slut på det här”

I närheten av stadsbiblioteket kommer en kvinna gåendes som suckar uppgivet i samma sekund som hon förstår vad vi vill fråga henne om.

ANNONS

– Det är hemskt att se det här problemet, utanför praktiskt taget varje affär i hela Sverige, det måste bli ett slut på det här, vi måste kunna lösa det på något sätt, säger hon.

Kvinnan, som inte heller hon vill ha sitt namn med i tidningen, tänker till en stund och konstaterar sedan att tiggerifrågan borde gå att lösa utan ett förbud – om EU tog ett större ansvar.

– De som jobbar med det här frågorna får väl samordna någonting och se till att folk kommer dit de ska och inte sitter här i centrum och tigger.

Lidingöbornas reaktioner i sociala medier

Det är inte bara i centrum som åsikterna går heta. Efter Mitt i:s artikel på onsdagen har många Lidingöbor velat dela med sig av vad de tycker om att ett tiggeriförbud kommer allt närmare.

Många är positiva och välkomnar stadens förslag. Men det finns även de som är emot, en läsare skriver:

”Feta onödigt välmående kommunalpolitiker som aldrig upplevt svårigheter i livet, utan curlats fram till sinekuren, borde förbjuda fattigdomens orsaker istället för att ge sej på de svagaste.”

Efter sommaren är det tänkt att politikerna ska ta ett beslut i frågan. Med andra ord, diskussionerna lär fortsätta, både på ön och i sociala medier.

Är du inte med i diskussionerna på vår Facebook? Välkommen in!