ANNONS

Lidingöbornas julgransberättelser

Popup butiken i Baggeby.
Popup butiken i Baggeby.
Vi köper och klär våra julgranar allt tidigare. mitt i Lidingö gjorde ett spontanstopp i Baggeby och pratade med några julgransköpare. Här är deras berättelser.
ANNONS

Trenden att vi köper gran tidigare bekräftas av många granförsäljaren. Vid Preem-macken i Baggeby på Lidingö är det full kommers redan i november. Daniel, som driver granbutiken har sålt granar i 19 år på ön. Varje år har granförsäljningen börjat tidigare.

– När jag började sålde vi som mest de tio sista dagarna innan jul. Förra året satte vi upp butiken 28 november, i år 25 november, säger han.

Mitt i pratade med några av hans kunder. Här är deras granberättelser:

Deras första gemensamma gran

Jonas Andersson och Alexandra Nordström.

Jonas Andersson, 27 och Alexandra Nordström, 27 är ute för att köpa sin första gemensamma gran. Ett roligt och viktigt steg, tycker båda två. Ingen av dem har någon bestämt uppfattning om hur man ska bete sig med granen. hur tidigt det är okej att plocka in den eller när den ska slängas ut. De egna traditionerna får komma med tiden, resonerar de. En sak är dock viktig – att det är en riktig gran.

– Vi vill njuta av doften.

Helgen som kommer är de värdar för ett julbord med bådas familjer. Därför vill de ha en gran redan nu.

Familjen som älskar julens atmosfär

Familjen Liljeblad.

Familjen Liljeblad, Annica, Wera, Anders och Klara älskar den härliga atmosfär som en julgran med sin doft och sina ljus spider. Men det finns gränser. Gemensamt har de bestämt att granen inte för komma över tröskeln förrän den första december.

ANNONS

Dottern Klara har flyttat hemifrån och har egen gran. Men självklart är hon med när gran ska köpas till föräldrahemmet. Det är ett viktigt beslut där alla är delaktiga.

När Annica och Anders växte upp gällde helt andra regler för julgranen. Annica som har tyskt påbrå berättar:

– Mina föräldrar hängde ett vitt skynke för dörrarna till vardagsrummet. Därinne var der de som klädde granen. Först på julaftons morgon drog de bort skynket och vi barn fick se granen.

En gång sparade hon granen till påsk

Kerstin Sirvell.

Kerstin Sirvell vet hur man får en gran att må bra. Det har hänt att hon sparat sin julgran ända till påsk.

– Fast bara om den fick vackra gröna skott.

Nu har hon ingen gran hemma länge. Hon nöjer sig med en julbock som hon lämnar in för omklädning varje jul så att den blir grön och fin igen. Kerstin ser med förundran på hur andra tar in granen tidigare och tidigare. Hennes son tar till exempel in sin gran när han fyller år, i slutet av november. Sen åker granen ut på självaste julafton då den hunnit börja barra.

Fler köper sin julgran tidigare

 

ANNONS