Lidingöhem säljer i Gångsätra och Mosstorp

Det här huset på Dannemansvägen hör till de som får ny ägare i höst.
Det här huset på Dannemansvägen hör till de som får ny ägare i höst.
Nu är det klart. Lidingöhem säljer tre av sina hyresfastigheter för 175 miljoner. Pengarna ska gå till infrastruktur.
Oppositionen tycker inte att beslutet gick rätt till.

Det var på fullmäktiges sammanträde i förra veckan som det sista klubbslaget togs för att bekräfta försäljningen, som beslutades redan i fjol och då väckte stark debatt. Men att det blir Podium Fastigheter som den 1 september tar över de tre fastigheterna med sammanlagt 92 lägenheter blev inte klart förrän några timmar innan Lidingöhems styrelsesammanträde den 13 juni i år.

– Vem köparen var, köpeskillingen och att det var ett paketpris för två fastigheter fick styrelseledamöterna reda på tre timmar innan sammanträdet. Om en affär på 175 miljoner, säger Daniel Larsson, S, som är kritisk till hanteringen och hävdar att den strider mot aktiebolagslagen.

Det är en kritik som avvisas av ordföranden i Lidingöhem Björn Samuelsson, M.

– För det första var det ett ordinarie styrelsemöte som var bestämt sedan i höstas. För det andra gick det ut en vanlig kallelse flera veckor innan. Handlingarna skickades iväg omedelbart efter att de blev klara. Förhandlingarna avslutades samma dag som styrelsemötet ägde.

Vad tycker du om att det blev så?

– Det hade varit bättre om de avslutats i god tid. Men det tog två månader och det var två parter som skulle komma överens.

Köpeskillingen blev alltså 175 miljoner kronor, pengar som staden kommer att använda till infrastruktur, som det kommande brobygget. Även detta väcker kritik från Daniel Larsson.

– Vi tycker att infrastruktur ska finansieras genom skatter och billiga lån, så som man brukar göra. Och när man nu sålt fastigheterna har man tagit ifrån Lidingöborna en investering med säker värdehöjning. Det är kortsiktigt.

Enligt Björn Samuelsson finns inga planer på att sälja ut mer av Lidingöhems fastighetsbestånd.

– Inte inom överskådlig tid. Vi känner inte till att det finns några bostadsrättsföreningar i de andra fastigheterna som anmält intresse.

Det är ett besked som Daniel Larsson tar emot med viss skepsis.

– Om han sagt det tar jag honom gärna på orden. Om det är ett löfte till Lidingöborna så applåderar jag det. Det vore ett fantastiskt glädjebesked om det hädanefter inte blir några fler försäljningar. Men det är inte vad den här omstruktureringen pekar på, säger han.

Han syftar på att Lidingöhem sedan i fjol lagt sina olika fastigheter i egna underbolag.

Enligt Björn Samuelsson var motivet till det att Lidingö stad därmed slipper betala reavinstskatt för försäljningen.

Så det var inte för att underlätta en framtida utförsäljning av fler fastigheter?

– Nej. På väldigt lång sikt kanske, säger Björn Samuelsson.

Fakta

Fastighetsbolaget: "Vi vill inte chockhöja hyrorna"

– Vår plan för fastigheterna är väl att äga och förvalta dem långsiktigt. Det är inte vår affärsplan att höja standarden så att man kan ta ut så hög hyra så mycket som möjligt., säger Mats Nyman, vd för Podium Fastigheter AB till Mitt i Lidingö.

Bolaget äger hyreshus i Degerfors, Filipstad, Hedemora, Malmö, Norrtälje, Nässjö och Västerås. Många av dem är hyreslängor byggda i mitten av 1900-talet, precis som de fastigheter Podium nu köpt av Lidingöhem.

Fakta

De här fastigheterna säljs:

• Trasten 1

30 lägenheter

Svalvägen 33–39 i Mosstorp

Byggår 1948

• Tärnan

18 lägenheter

Oskarsvägen 84-88

Byggår 1947

• Gammelmoran

44 lägenheter

Dannemansvägen 25–35

Byggår 1954