Min lokala hjälte

Lidingöhem styckas upp

Lidingöhem delas upp i tre delar. 92 fastigheter säljs.
Lidingöhem delas upp i tre delar. 92 fastigheter säljs.
Lidingö stads fastighetsbolag delas upp och säljs, det beslutade kommunfullmäktige under måndagskvällen.

Det blev en lång debatt inför beslutet om hur Lidingöhem ska omstruktureras. I över en timme debatterade ledamöterna i Stadshuset under måndagskvällens möte i kommunfullmäktige.

Moderaterna, Lidingöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet vill dela upp Lidingöhem i tre delar, sälja 92 av Lidingöhems fastigheter, behålla de fastigheter där det bedrivs äldreboenden och utveckla resten av beståndet.

– Det finns en plan för hur det här ska gå till. Vi kommer att lägga fastigheter i olika bolag. Gamla Lidingöhem kommer att likvideras eller säljas för att få ut kassan, inledde kommunalrådet Hans Barje (M) debatten och förklarade att han inte tycker att det finns någon anledning att dra ut på saken.

Oansvarigt att behålla

Majoritetspartiernas och Centerpartiets ledamöter argumenterade för att det är oansvarigt att behålla Lidingöhem i sin nuvarande form av ekonomiska skäl. Det handlar om att få loss kapital från Lidingöhem, som kan användas till andra investeringar inom kommunen.

Men oppositionen var emot – att sälja fastigheter samtidigt som Lidingö behöver fler bostäder är ett märkligt resonemang, argumenterade bland andra Daniel Larson (S) och Amelie Tarschys Ingre (L).

– Jag tycker att det är ett väldigt sorgligt beslut, sa Vänsterpartiets Sven Erik Wånell som också menar att hyresgäster inom allmännyttan är mer nöjda än hyresgäster med privata hyresgäster.

Kommunalrådet Anna Rheyneclaudes Kihlman (M) tycker däremot att en kommun som Lidingö inte behöver någon allmännytta alls.

– Jag förstår att man har allmännytta i bygder där det inte finns andra byggherrar, men så ser det inte ut i Stockholmsområdet. Det finns många bra byggare här.

”En dålig affär för Lidingöborna”

Flera av oppositionsledamöterna ansåg att det var märkligt att försvaga Lidingöhem.

– Det är en dålig affär för ägarna, det vill säga Lidingöborna. Lidingöhem har utmärkta förutsättningar för att bygga egna bostäder, sa Suzanne Liljegren (L).

– Varför skulle Lidingöhem bygga bättre och billigare än andra bolag, kontrade Hans Barje (M).

Centerpartiets Patrik Buddgård sa att det var nödvändigt att vidta åtgärder.

– Det är en mindre del som ska säljas. Alla äldreboenden behålls. Vi behöver göra nödvändiga investeringar som kan komma alla Lidingöbor till del.

Efter över en timmes debatt röstade ledamöterna om kommunstyrelsens förslag skulle gå igenom.

36 ledamöter röstade för och 12 röstade emot. Därmed kommer Lidingöhem att omstruktureras genom att styckas upp i tre delar, varav en ska behållas, en behållas och utvecklas och en tredjedel ska säljas. Dessutom kommer de delar som behålls att delas upp i flera mindre bolag.

 

LÄS FLER NYHETER OM LIDINGÖ:

Alpinstjärnor tränade i Ekholmsnäsbacken

Lidingöbo ny ordförande för CUF Storstockholm

Förvaltningschef bröt mot lagen