ANNONS

Lidingöloppet ställer om – slår hårt mot föreningslivet

Lidingöloppet
I år blir det betydligt glesare i spåret när Lidningöloppet går av stapeln i en minst sagt annorlunda tappning.
Coronapandemin har slagit hårt mot Lidingöloppet.
Det drabbar i sin tur stora delar av föreningslivet på ön.
– Vi kommer att få ansträngd ekonomi i flera år framåt, säger Mikkel Mördrup på IFK Lidingö Friidrott.
ANNONS

Till skillnad från andra klassiker som Vätternrundan och Vansbrosimmet ställer Lidingöloppet inte in i år. Istället ställer de om och låter alla deltagare genomföra loppet under lite andra omständigheter (se fakta).

Men under coronapandemin är det betydligt färre som anmält sig till årets upplaga. Det slår hårt mot föreningslivet på ön.

– Överskottet från Lidingöloppet utgör en betydande del av klubbens intäkter, säger Mikkel Mördrup, ordförande i IFK Lidingö Friidrott som arrangerar loppet tillsammans med IFK Lidingö SOK.

Inga pengar närmaste åren

Som det ser ut nu räknar IFK Lidingö Friidrott med att det inte blir några pengar alls från loppet de kommande två åren.

– Vi kommer att få ansträngd ekonomi i flera år framåt, men hellre det än att loppets överlevnad äventyras. Lidingöloppet är ett kulturmärke på Lidingö, säger Mikkel Mördrup.

De minskade intäkterna från anmälningsavgifterna drabbar inte bara de två ägarklubbarna. I vanliga fall bidrar ett stort antal lokala föreningar med funktionärer, mot ekonomisk ersättning. Men i år räknar arrangörerna inte med att ta in några externa funktionärer, eftersom upplägget kommer att ändras.

– Det drabbar hela Lidingös föreningsliv! säger Mikkel Mördrup.

Så kan du springa ändå

Ställer om istället för att ställa in

Flera av klasserna i höstens Lidingölopp kommer att genomföras: 30 km, 15 km, Rosa Bandet-loppet samt junior- och veteranklasserna 10 km och 15 km.

Som deltagare kan du välja att genomföra ditt lopp mellan den 15 september och den 15 oktober.

Antingen på plats, på den ordinarie banan, eller på valfri plats.

I båda fallen krävs att du själv kan logga distansen med gps-klocka eller mobil och sedan rapportera in din tid.

Läs mer om hur det går till på Lidingöloppets hemsida.

 

 

 

Källa: Lidingöloppet

I april beslutade regeringen om ett stödpaket på 500 miljoner kronor till idrotten, för att kompensera för uteblivna intäkter mellan den 12 mars och den 30 juni. Lidingöloppet har tidigare fått en mindre ersättning för de inställda upplagorna av Vårloppet och Lidingöloppet MTB.

Nu har Riksidrottsförbundet äskat om ett nytt stödpaket med ytterligare 500 miljoner kronor. På Lidingö hoppas klubbarna innerligt på detta.

– Det finns ett stort behov av ett nytt stödpaket för lopp som arrangeras efter den 30 juni. Det är en rätt stor politisk fråga, säger Mikkel Mördrup.

 Slipper återbetalning

En ljuspunkt för Lidingöloppet är dock att Allmänna reklamationsnämnden slagit fast att ideella organisationer inte behöver betala tillbaka anmälningsavgifterna.

– Det är otroligt positivt för oss som arrangörer, säger Mikkel Mördrup.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.