ANNONS

Lidingös plan efter chefsjäv

Efter att en förvaltningschef avskedats efter jäv har kommunen upprättat nya rutiner.
Efter att en förvaltningschef avskedats efter jäv har kommunen upprättat nya rutiner.
Förvaltningschefen Pernilla Dufström sparkades efter att två utredningar slagit fast att hon var jävig.
Nu har kommunstyrelsen vidtagit flera åtgärder för att det inte ska hända igen.
ANNONS

I höstas upptäcktes att Pernilla Dufström, chef för teknik- och fastighetsförvaltningen varit jävig då Lidingö stad köpt tjänster av ett företag där Dufströms make arbetade som konsult. Hon satt dessutom med i styrelsen för makens företag och hade varken meddelat sin chef om vare sig jävssituationen eller styrelseuppdraget, något som senare slogs fast var en otillåten bisyssla.

Chefen sparkades i maj

Lidingö stad betalade över en halv miljon kronor för att utreda saken – något som kritiserades i ytterligare en utredning av stadens revisorer.

Den 31 maj sparkades Pernilla Dufström efter att ”situationen blivit ohållbar” enligt stadsdirektör Anna Hadenius.

Så ska jäv undvikas i framtiden

Kommunstyrelsen, ska på uppdrag av stadens revisorer, senast den 31 augusti upprätta åtgärdsplan för att undvika jäv i framtiden. Enligt yttrandet till revisorerna, som undertecknats av kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), har kommunen redan åtgärdat flera brister:

 • Konsult- och servicekontoret har sedan september 2014 hand om förnyade konkurrensutsättningar av upphandlings- och e-handelsenheten.
 • En översyn av inköpsprocesser för samtliga förvaltningar inleddes i april i år.
 • Chefer utbildas i frågor om jäv och bisysslor sedan den 28 april i år.
 • Staden arbetar på en ny policy om korruption, jäv och bisysslor. Den beräknas vara klar efter sommaren och kan då röstas igenom i kommunfullmäktige i september.
 • En mall för medarbetarsamtal inom samtliga förvaltningar har införts. Enligt mallen är det numera obligatoriskt att fråga om bisysslor.

Försvarar kostnaden

Anna Rheyneuclaudes Kihlman försvarar också den kritiserade utredningen, den som kostade skattebetalarna mer än en halv miljon kronor:

ANNONS

”Kommunstyrelsen anser att det var rätt av stadsledningen att initiera den egna externa granskningen … I efterhand kan också konstateras att stadsledningen hade fått vänta i över fem månader på att få en rapport om man inte hade initierat en egen”, skriver hon i yttrandet, som röstats igenom i kommunstyrelsen.

Fakta

Detta har hänt

 • Den 17 november 2016 år revisorerna i Lidingö stad in en anmälan om jäv. En chef inom kommunen anklagas, eftersom hon sitter i styrelsen för sin makes bolag, ett bolag som kommunen kan komma att upphandla tjänster av.
 • Lidingö stad inleder också en extern granskning, som utförs av Wesslau Söderqvist advokatbyrå KB.
 • Samtidigt säger kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) att den interna utredningen som Lidingö stad gjort inte visar att det handlar om jäv.
 • Den 18 november lämnar den anklagade chefen makens styrelse.
 • Den 30 januari höll Lidingö stad en pressträff där advokatbyråns Wesslau och Söderqvists externa granskning presenterades. Den slog fast att Pernilla Dufström brutit mot kommunallagen och att hon borde ha anmält att det fanns risk för jäv till sin närmsta chef. Hon har också haft en otillåten bisyssla. Dessutom får Lidingö stad kritik för att inte ha varit tillräckligt tydliga gentemot sina medarbetare vad som gäller angående jäv och bisysslor.
 • Den 4 maj presenterar Lidingö stads revisorer sin utredning, som i stora delar kommer fram till samma slutsats som advokatbyrån. Revisorerna kritiserar dock att kommunen beställt en extern granskning för 554 726 kronor.
 • I maj meddelar stadsdirektör Anna Hadenius att Pernilla Dufström får sparken. Enligt anställningsavtalet får Dufström ett avgångsvederlag om 24 månadslöner, totalt 2,1 miljoner kronor.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.