Här är Lidingös gudstjänster under påsken – vi har hela listan

Breviks kyrka Lidingö
Breviks kyrka.
Lidingö kyrka, vår
Lidingö kyrka.
Ansgarskyrkan, Lidingö
Ansgarskyrkan.
Får många innebär påsken påskägg, traditionsmat, påskkärringar och släktträffar.
I kyrkorna på Lidingö kan dock den som vill följa det bibliska dramat som kretsar kring död och liv.
Här listar vi öns gudstjänster i påsk.

Gudstjänsterna i Lidingös kyrkor har lite olika karaktär under påskdagarna. Här får man följa påskens drama som det återges i bibeln, där Jesus förråds, tillfångatas och dör på korset mellan två rövare  – och till slut återuppstår.

– Man får leva sig in i evangeliet under påskdagarna. Det som ser så hopplöst ut totalomvänds när Jesus återuppstår. Är man med alla dagar får man en fördjupad upplevelse av det, säger Emmeli Karlsson Lundmark, präst i Lidingö församling.

Skärtorsdagen  – avdukning

Hon predikar redan nu på skärtorsdagen som är dagen då Jesus åt den sista måltiden med lärljungarna, nattvarden. I kyrkan firas därför nattvard. Gudstjänsten på skärtorsdagen avslutas med att man dukar av altaret och tömmer det inför långfredagen.

Långfredagen – stillsamt och dämpat

Långfredagen enligt bibelberättelserna den dag som Jesus dör på korset. Gudstjänsterna den här dagen är dämpade och präglas av stillhet och eftertanke.

Glad midnattsmässa på påskdagen

I Lidingö församling firar man sedan ett par år tillbaka en midnattsgudstjänst när påskafton går över i påskdagen. Det var den natten som Jesus uppstod, enligt bibeln. Den gudstjänsten är ljus och glad.


Här är öns gudstjänster:

Skärtorsdag

 • Breviks kyrka 18-30-19.30. Skärtorsdagsmässa där gudstjänsten avslutas med att församlingen hjälps åt att duka av altaret och att växelläsa Psaltarens 22:a psalm.
 • Lidingö kyrka 19.00-20.00. Skärtorsdagsmässa.
 • Ansgarskyrkan 19:00 – 19:45. Getsemanestund, meditativ gudstjänst med nattvard.

Långfredagen

 • Lidingö kyrka 11:00 – 12:30.  Vi minns Jesu lidande på korset.
 • Lidingö kyrka 15.00 Jesu sju ord på korset. Konsert med stråkkvartett. Stilla musik av Joseph Haydn avlöser textläsningar av Jesu sju ord på korset.
 • Brevik 15-16. Inför korset. Långfredagsmusik med läsning ur Johannesevangeliet och bön. Mellan läsningarna spelar solisten Béla Beér cello.

Påskafton

 • Ansgarskyrkan 18-21: Gudstjänst på Arabiska
 • Ansgarskyrkan 23-30-00.30. Midnattsmässa med Ansgarskyrkan och Lidingö församling. ”Livet segrar! Ljuset lyser i mörkret!” Lidingö gospel sjunger. Påskljuset tänds.

Påskdagen

 • Lidingö kyrka 11.00-12-30. Påskdagsmässa i Lidingö kyrka.  Traditionell gudstjänst. Tårta och kyrkkaffe i kyrkallén.
 • Breviks kyrka 11-12 Ekumenisk mässa. Alla barn får delta i söndagsskola.

Annandag påsk

 • Breviks kyrka 11.00 Familjemässa med tema.  Det handlar om en vandring som vänner gör tillsammans efter att de har varit med om något dramatiskt.