Lidingös unga knarkar mer än snittet

Tillgången på droger är stor på Lidingö.
Tillgången på droger är stor på Lidingö.
Lidingöungdomar boffar billigt hasch i mopedbilarna och en flaska vodka är bara ett knapptryck bort.
Ungdomar på Lidingö dricker och knarkar mer snittet i Stockholm. Föräldrar och ungdomar själva tecknar en bild av ett drogliberalt Lidingö där droger är vardag.
– Man kan röka marijuana på en tråkig håltimme, säger en förälder.

Tonåringar på Lidingö dricker och knarkar mer än genomsnittet i Stockholm. Trenden är belagd i siffror i den så kallade Stockholmsenkäten. Färska siffror från polisen talar också sitt tydliga språk. Bara i år har polisen ett 40-tal ärenden som rör unga och narkotika på Lidingö. Det handlar bland annat om innehav och personer som påträffats påtända.

Förr var det litet smutsigt att köpa droger. Man skulle känna någon som var litet olaglig, kanske åka till plattan.

När Mitt i Lidingö pratar anonymt med föräldrar och ungdomar tecknas en bild av Lidingö där en flaska vodka bara är ett knapptryck bort och folk som åker till Lidingö för att köpa droger i stället för att åka in till city.

– Förr var det litet smutsigt att köpa droger. Man skulle känna någon som var litet olaglig, kanske åka till plattan. Nu finns det överallt. Det är snarare så att folk åker hit för att köpa droger.  Mitt barn behövde bara gå två dagar på Hersby gymnasium innan hon blev kontaktad av en langare, säger en förälder.

Lätt få tag i droger

Kommunpolisen Fredrik Wallén bekräftar bilden av att det är oerhört lätt att få tag på droger.

– Man behöver inte anstränga sig. Men det är inte så att langarna står på någon speciell plats, eller att det finns en öppen marknad någonstans, säger han.

Huvuddelen av droghandeln sker via nätet, appar som till exempel snapchat har i princip alla i sin telefon. Det är lätt och billigt att köpa för eget bruk. 2,5 gram marijuana kostar någonstans över 200 kronor och kan delas mellan några kompisar.

– De sitter i mopedbilarna och boffar, berättar en förälder.

Mitt i får se bilder där en holk tillverkats av en liten petflaska som man gör ett hål i och sticker in en joint för en mer koncentrerade rök.

 Problemet  är inte att det finns en plats man köper på utan många

Lika lätt är det att få tag i alkohol. Det finns en uppsjö av communitys och instagramkonton där man kan få tag på vodka – vilket är det Lidingöungdomarna helst dricker. På en sida som Mitt i tittar på meddelas att vodka kan köpas ut och kan köras ut samma dag för 50 kronor.

– Problemet  är inte att det finns en plats man köper på utan många, säger Fredrik Wallén kommunpolis. 

Men varför dricker och knarkar Lidingöungdomar så mycket? Efter samtal med såväl polisen, kommunen, nattvandrare och ungdomar framträder tre tänkbara orsaker.

 LSD och kokain, tar man på helgen när man ska ha fest. Marijuana kan kan man ta på håltimmar när man har tråkigt.

Drogliberal samhällsanda. Det handlar både om ungdomar och vuxna. Någon berättar om en 50-årsfest på ön där de vuxna smet bakom hörnet och rökte på. I populära tv-serier glorifieras bilder av såväl droger som alkohol.

Tillgången. Det är oerhört lätt att få tag på droger och alkohol.

Hemmafesterna och frånvarande vuxna. Unga får vara i fred. Lidingöföräldrar beskrivs som frånvarande. Man jobbar länge på kvällarna. Man åker till landet och lämnar tonåringarna hemma. Det är enkelt att ordna en hemmafest. Det är också på hemmafesterna de flesta drogdebuterna sker.

– På hemmafesterna är det risk för såväl sexualbrott och stölder. Det förekommer alkohol och narkotika –  och det sker bakom stängda dörrar, säger Anna Sundin Adolfsson, preventionssamordnare på Lidingö stad. 

Cannabis vanligast

Vad gäller drogerna är cannabisdroger som hasch och marijuana absolut vanligast. Men amfetamin, av den typ som finns i adhd-mediciner är också vanligt. Droger som kokain förknippas mer med lite äldre ungdomar, klubbar och Stureplan.

– LSD och kokain, tar man på helgen när man ska ha fest. Marijuana kan kan man ta på håltimmar när man har tråkigt. Sedan kan man ta ritalin eller andra tabletter innan man går hem för att dra ihop pupillerna så att föräldrar inte ska märka något. 

Långt ifrån alla

Men trots att bruket av alkohol och narkotika är högt på Lidingö, är det långt ifrån alla öns ungdomar som sysslar med det.

– Även om Lidingö ligger högt i undersökningar är det en minoritet som håller på med droger, säger Fredrik Wallén.

Fakta

CITAT

”Föräldrar är fruktansvärt lata. Man kan inte hålla på och förverkliga sig själv medan barnen knarkar och mår dåligt. Jag pratar med så  många som säger att de inte har tid att ta tag i sina barns drogmissbruk, det är ju bara lite hasch.”

Förälder

”Det är kul och skönt att röka. Jag tycker att det borde vara tillåtet, det finns annat som är mycket värre –  sprit, skräpmat.   Jag drack förut men det mår man bra dåligt av och föräldrarna upptäcker garanterat”.

Tonåring

” När vår son hade fest hemma anlitade vi en väktare. Jag vet inte hur mycket sprit han plockade av de som var där. Han radade upp allt på köksbordet. Men senare hittade vi flaskor i buskar på tomten.

Förälder

Det här görs för att motverka narkotikan

Polisarbete. Just nu arbetar en ungdomsgrupp på polisen speciellt mot Lidingö och narkotika, följer upp tips och spanar. Det förklarar det stora antalet tillslag som gjort i år.

Samverkan. Polisen och Lidingö stad har slutit en samverkansöverenskommelse där de lovar varandra att arbeta förebyggande och ingripande mor narkotikabruk hos unga.

Föräldrar. Lidingö stad jobbar med information till föräldrar. I november förra året hölls en informationskväll om unga och droger, mötet blev överfullt.  21 mars planeras en liknande träff.

Nattvandring. Intresset för nattvandring ökar på Lidingö. På sportlovet samverkade föräldrar och polis kring nattvandring.

Fakta

Stockholmsenkäten

49 procent av niondeklassarna på Lidingö dricker inte alls alkohol. Länet: 62 procent.

40 procent av niondeklassarna har någon gång varit berusad. Länet: 30 procent.

19 procent av niondeklassarna dricker alkohol en gång i månaden eller mer. Länet: 12 procent.

47 procent av niondeklassarna som dricker alkohol drack senast hemma. Länet: 37 procent.

8 procent av niondeklassarna har använt narkotika. Länet: 7

30 procent av niondeklassarna har haft tillfälle att prova narkotika. Länet: 21 procent

 

17 procent av gymnasietvåorna på Lidingö dricker inte alls alkohol. Länet: 31 procent.

77 procent av gymnasietvåorna på Lidingö har någon gång varit berusad. Länet: 63 procent.

42 procent av gymnasietvåorna på Lidingö dricker alkohol en gång i månaden eller mer. Länet: 31 procent.

64  procent av gymnasietvåorna på Lidingö som dricker alkohol drack senast hemma. Länet: 52 procent.

28 procent av gymnasietvåorna på Lidingö har använt narkotika. Länet: 22

53 procent av gymnasietvåorna på Lidingö har haft tillfälle att prova narkotika. Länet: 38 procent

 

Landstinget ska genomföra en ny Stockholmsenkät i år.

Källa: Stockholmsenkäten 2016