ANNONS

Lidingös stränder hårt exploaterade

Två tredjedelar av Lidingös strandlinje är exploaterad. Det placerar ön på sjunde plats på topp 10-listan över exploaterade stränder.
ANNONS

Mitt i Lidingö tidning har tidigare berättat om att Lidingö stad har beviljat dispens från strandskyddet 18 gånger under de senaste två åren.

Nu visar en kartläggning som länsstyrelsen har gjort att Lidingö har exploaterat 66 procent av den strandzon som ligger 0–100 meter från vattnet. Helena Klangemo på Naturskyddsföreningen är inte förvånad.

– Jag har hört att det är ungefär de siffrorna, men jag visste inte att Lidingö låg så högt jämfört med hela landet. Jag tycker att det får vara stopp nu, det räcker, säger hon.

Hon menar att dispenserna från strandskyddet inte kommer allmänheten till godo utan snarare gynnar enskilda fastighetsägare.

– Jag ser att naturen på Lidingö naggas alltmer i kanten. Man bygger alldeles intill naturreservat utan några buffertzoner mellan. En del fastighetsägare som bor nära vattnet ställer dessutom ut möbler och klipper gräset på allmän mark och det gör också att allmänheten inte känner sig välkommen där, säger Helena Klangemo.

Miljö- och stadsbyggnadschefen Anna Hadenius menar att Lidingö har speciella förutsättningar.

– Lidingö är en liten kommun till ytan och det faktum att vi är en ö gör förstås att vi har en lång kustlinje. Att vi hamnar högt upp i listan är därför förklarligt, säger hon.

Anna Hadenius menar att siffrorna är missvisande eftersom mycket av kusten är tillgänglig för allmänheten även om den är exploaterad.

– Vi har jobbat och jobbar aktivt med att tillgängliggöra kusten med till exempel strandpromenader och stigar.

ANNONS
Fakta

Mest bebyggda stränder

1. Danderyd, 77 procent

2. Stockholm, 76 procent

3. Sollentuna, 74 procent

4. Nacka, 74 procent

5. Täby, 70 procent

6. Helsingborg, 70 procent

7. Lidingö, 66 procent

8. Trelleborg, 64 procent

9. Oxelösund, 62 procent

10. Solna, 61 procent

Källa: Länsstyrelsen

ANNONS