ANNONS

Lidingös träd är stressade – hundratals dör efter torkan 2018

Granarna tog stryk i torkan 2018. Skogsmästaren Lars Heins menar naturen är viktig för Lidingöborna och att de är uppmärksamma på den.
Granarna tog stryk i torkan 2018. Skogsmästaren Lars Heins menar naturen är viktig för Lidingöborna och att de är uppmärksamma på den.
Nu börjar det märkas hur torkan 2018 har påverkat träden. På Lidingö har hundratals träd dött av stress orsakat av extremväder.
– Sammantaget tippar det träden över kanten och de dör, säger Lars Heins, naturvårdare.
ANNONS

Lidingö stads kostnader för att röja i bostadsnära skog har skjutit i höjden. Redan nu har årets budget på nära två miljoner överskridits och staden har fått skära ner på annan naturskötsel.

Det är jättetråkigt.

Lars Heins

Anledningen: Torkan 2018 och stormen Alfrida.

– Vi får in många samtal från Lidingöbor om träd som lutar sig över vägar, eller verkar vara nära att falla. Flera hundra träd har dött i torkan förra året. Många träd dör inte på en gång utan det kan ha ett utdraget förlopp, så omfattningen märks först nu, säger Lars Heins, förvaltare för naturmark på Lidingö stad.

Pampiga björkar vi Lidingövallen har fällts

Problemet inte är unikt på Lidingö. Flera stockholmskommuner, till exempel Täby kommun vittnar om samma sak.

På Lidingö har man nyligen fått fälla några tallar nära Preem i Baggeby och björkar vid Lidingövallen och i Torsviksparken.

– Det är jättetråkigt, säger Lars Heins.

När det är varmt är det varmare, när det regnar regnar det mer…

Till råga på allt har också almsjukan slagit till, vilket har gjort att almar vid stadshuset fått huggas ner. Skadedjuret granbakrborre har också angripit träden.

ANNONS

Det kan bero på att sjukdomar och skadedjur lättare får fäste på träd om redan är försvagade.

Träden är stressade av extremt väder

Enligt Lars Heins far träden illa av klimatförändringarna. Det blir vanligare med extremt väder och det gillar inte träden. De blir helt enkelt stressade och på sikt kan påverkan bli så allvarligt att de dör.

– När det är varmt är det varmare, när det regnar regnar det mer, när det är torrt är det i längre perioder. Summan av den stressen gör att de når en kritisk punkt, sin tipping point och dör, säger Lars Heins.

Håller inte på att dö ut

Men han betonar att träden inte håller på att dö ut.

– Nej, så är det inte. Det jag menar är att det är viktigt att vi är vaksamma på förändringar. Det är enhälligt från forskare att skogen påverkas av klimatförändringar, säger han.

På Lidingö uppskattar han att det handlar om hundratals döda träd. Han visar en dunge i en skogsbacke nära Södergarn. Här sträcker runt 30 granar sina döda skelettliknande grenar mot skyn. I deras skadade bark har granbarkborren ätit sig fram i små stigar.

– Granar och björkar är mest känsliga. Tallar som har djupare rötter klara sig bättre, säger han.

Skadade träd inne i skogen får stå kvar. Men gran som angripits av granbarkborre måste tas bort för att hindra spridning, berättar Lars Heins.

Men även tallarna har haft det körigt efter förra årets torka. Inte ens nu, en relativt blöt sommar senare är grundvattennivåerna här i Östra Svealand återställda.

”Bonsai”-tallen i Brevik är död

Bra att plantera blandad skog

Lars Heins menar dock att det finns sätt att hjälpa träden att må bättre i tuffa tider.

– Genom att ha en mer variationsrik skog både vad gäller trädslag och ålder och dessutom träd med olika djupa rötter. Monokulturer är de mest utsatta skogsbestånden, säger han.