Lidingös ungdomar trivs på gymmet

Olle Holstad, 13 både gymmar och tränar karate. Gymkortet fick han i present.
Olle Holstad, 13 både gymmar och tränar karate. Gymkortet fick han i present.
Spontan motion framför tävlingsidrott och tuffa elitsatsningar.
Så vill dagens tonåringar träna.
På Lidingö är föreningsidrotten fortfarande stark. Samtidigt hittar idrottandet nya former och gymmen fylls med tonåringar.
- Ungdomar är mycket mer bekväma på gym i dag, säger idrottsforskare.

Många tonåringar idag är utpräglade individualister.
Det märks till och med på hur man tränar. I hela Sverige vänder sig unga från den organiserade föreningsidrotten. Trots att föreningsidrotten på Lidingö fortfarande är stark så tunnas det ut bland äldre ungdomar. Mellan 2005 och 2016 hade antalet deltagartillfällen i organiserad föreningsidrott minskat med 16 procentenheter bland 17 – 20-åringar. Detta enligt statistikdatabasen Kolada.
För barn upp till 12 år mår föreningslivet fortfarande finfint i hela landet, enligt Johan R Norberg. Det är sedan deltagandet i dippar, men bilden är inte helt mörk.  Ungdomar hittar nya former att motionera och föreningar hakar på trender och tänker i nya banor.
– Många rör på sig för lite men många går också på gym. Ungdomar idag är mycket mer bekväma på gym än för tio år sedan, idrottsforskaren Johan R Norberg, Centrum för idrottsforskning.

De är här – i stället för på fritidsgården – och umgås

På Friskis, Lidingö har man fångat upp de ungas intresse.
– Det känns viktigt att få ungdomar i rörelse, många rör på sig för lite idag, säger Annie Fasth, verksamhetschef på Friskis och Svettis Lidingö.
På den här anläggningen har man haft flera satsningar som vänt sig specifikt till tonåringar. Till exempel projektet Teen Power, där svenska ungdomar och ensamkommande flyktingungdomar gymmade tillsammans för att främja integration.

Annie Fasth beskriver gymmet som en social plats.

– De är här – i stället för på fritidsgården – och umgås.

Men hon tror också  att det är den individuella, fria träningen som lockar unga.
– Folk över huvudtaget är väldigt individuella idag. De som gymmar här har ofta sin egen musik i öronen och kör sina egna program, säger hon.
Bilden förstärks av idrottsforskaren Johan R Norberg.
– Idag vill unga vara fria. De vill inte vara bundna av träningstider som i föreningsidrotten. Man kanske vill skriva upp sig på pass, så man kan styra sin tid, säger Johan R Norberg.

Vi är mycket mer medvetna idag, hälsoinriktade. Man vill vara vältränad men man brinner inte för någon idrott

Därför passar gym så bra.
Han nyanserar bilden av att unga bara sitter still. Ökad kunskap att motion är viktigt för hälsan och inte minst ett skönhetsideal som dikterar en vältränad kropp har förändrat ungdomarnas beteende.
– Vi är mycket mer medvetna idag, hälsoinriktade. Man vill vara vältränad men man brinner inte för någon idrott, säger Johan R Norberg.

Föreningsidrott är för den välmående medelklassen

Något som dagens tonåringar vänder sig ifrån är tävlande och elitsatsningar.
– I framtiden kommer det att handla mer om att motionera, inte tävla, säger Johan R Norberg.
Han menar att föreningar generellt är dåliga på att fånga upp intresset hos ungdomar som bara vill träna litegrann. Ofta krävs det mycket, både pengar och engagemang för att vara aktiv i en idrottsförening.
– Föreningsidrott är för den välmående medelklassen. Det kan krävas extra utbildning, camps och akademier som gör att kostnaderna och kraven ökar, säger han.
Men det finns undantag. Till exempel har flera gymnastikföreningar tagit till sig parkouren som tilltalar många och som inte kräver elitsatsningar. Alltfler kommuner, bland annat Lidingö stöttar också aktivt breddidrotten.
– De föreningar som kan suga åt sig den typen av idrott borde ha alla förutsättningar i världen när samhället förändras idrotten. Att tro att föreningar kan förändra samhällsutvecklingen är naivt. Föreningar kan inte göra allt men de kan göra en del för att inkludera och försöka få ungdomar att stanna kvar, menar Johan R Nordberg.

 


Träning är inte bara för unga – läs mer om träning för äldre här.