ANNONS

Här flyter Lidingös gatusnö utanför Larsbergskajen

Nu får snömassorna tippas i vattnet.
Nu får snömassorna tippas i vattnet.
Har du också undrar var all snö tar vägen?
När Trolldalstippen inte räcker till längre åker snön ner i vattnet.
ANNONS

Nu töar det. Men nästa stora snöfall kan komma närsomhelst. I dagarna snöröjarna på Lidingö fullt fokus på att få bort vallar, snöhögar och annan snö som plogats runt om över ön efter snösmockorna förra helgen.

Den här helgen har sex grupper varit ute med traktorer hjullastare, traktorer och lastbilar för att lasta undan snömassorna.

Tungmetaller i gatusnö

Hittills har man kört 10.000 kubikmeter snö till Trolldalstippen. Men efter helgens insats kommer den siffran att skjuta i höjden. Nya siffror väntas komma under dagen.

När Trolldalstippen är full finns en annan utväg – att dumpa snön i vattnet. Sedan några år är det olagligt att dumpa snö  vatten på grund av miljörisker – snö från gator kan bland annat innehålla tungmetaller. Men Lidingö stad har fått dispens att tippa snö från Larsbergs kaj i Halvkakssundet vid Breviks brygga. I runda slängar 20 lastbilsflak har hittills dumpats i vattnet. Men det är ännu långt kvar till de 75.000 kubikmeter snö som staden får dumpa per år.

Miljöpåverkan kontrolleras

Liknande dispens har också getts till Stockholm stad. På Lidingö gäller dispensen enbart kommunen.  Det är alltså bara stadens entreprenör som har tillåtelse att tippa på dessa platser, inte till exempel bostadsrättsföreningar.

Miljöpåverkan från dumpningen undersöks genom ett kontrollprogram som miljö- och stadsbyggnadskontor har tagit fram.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.