Liga dömd för en mängd fickstölder

En stor härva av fickstölder har nu nystats upp. Flera i en liga som bodde i Vårberg dömdes nyligen till fängelse för grov stöld och grovt häleri. Främst hade de specialiserat sig på mobltelefoner.

En 94-årig man drabbades av fickstölderna och blev av med sin plånbok och SL-kort. Övervakningsfilm visar en person i ligan ta hans plånbok ur en medhavd kärra.

– Jag märkte att någon var emot kärran men tänkte inte mer på det, säger han.

Han är bara en i en lång rad som utsattes för fickstölder av ligan som bodde i en lägenhet i Vårberg i höstas. Denna och ytterligare tre fickstölder har ficktjuvarna kunnat knytas till genom övervakningsbilder, förhör och vittnesmål.

Men flertalet fall gäller det smycken och 40 mobiltelefoner som påträffades när polisen gjorde en husrannsakan i lägenheten i början av november. 23 av dessa kunde kopplas till anmälda fickstölder.

En 36 årig kvinna, två män 49 och 24 år har nu dömts till drygt ett års fängelse och utvisning för grov stöld och grovt häleri. En 39-årig man får villkorlig dom för grovt häleri. Av utredningen framgår att de opererat i anslutning till tunnelbanan i innerstan, närmat sig, distraherat sina offer eller varit påpassliga. Den som tog stöldgodset ska snabbt ha lämnat över föremålet till en annan i sin närhet.

Kvinnan uppger att de kommer från fattiga förhållanden och begett sig till Sverige för att köpa billiga mobiltelefoner att sälja vidare i hemlandet. Samtliga nekar till brott. Rätten menar dock att bevisningen är tillräcklig.

Tingsrätten bedömer deras hantering tyder på organiserad brottslighet vilket gör att rätten anser brotten som grova.

– Min klient är nekar till brott och är besviken. Vi vet inte om vi ska överklaga, säger 49-åringens advokat Johan Ödlund.