Min lokala hjälte

Liga låtsas samla in pengar till döva

Listan som ligan använder sig av ger sken av att komma från en dövorganisation.
Listan som ligan använder sig av ger sken av att komma från en dövorganisation.
En liga som låtsas samla in pengar till dövstumma har rört sig i Kärrtorp den senaste tiden.

För några veckor sedan greps en 16-årig pojke i Skärholmen när han samlade in pengar till en påhittad organisation för dövstumma. Men ligan har dykt upp på flera platser i söderort.

Förra veckan råkade Eira Langaas från Bagarmossen ut för en av bedragarna i Kärrtorp.

– Jag tyckte att det var skumt eftersom jag var inne i en butik när han kom. Den här typen av insamlingar brukar ju inte ske i affärer, säger hon.

Eira berättar att mannen hade med sig en lista med logotyper som gav sken av att han representerade en dövorganisation. Hon skrev på listan, men sedan ville mannen ha pengar.

Eira Langaas gav mannen 20 kronor, men när han pekade på en norsk 50-kronors sedel i hennes plånbok förstod hon att det måste vara en bluff. Hon sökte på nätet och fann en nästan exakt kopia av pappret med logotyper på Sveriges Dövas Riskförbunds (SDR) hemsida.

– Jag var misstänksam redan från början. Men man känner sig lite bunden när man skrivit på, så det är nog lätt att folk ger pengar, säger hon.

Enligt SDR har bedragarna samlat pengar runt om i Sverige under hela våren. Där har man också fått rapporter om att SDR:s logotyp funnits med på listor som folk skrivit på.

– Vi är aldrig ute och samlar pengar på det här sättet, utan har ett 90-konto. Våra medlemmar känner sig både kränkta och arga, säger Helena Fremnell, kommunikationsansvarig på SDR.

Dömd höll sig undan – slapp straff

Skarpnäck En man i Skarpnäck som har dömts för olaga hot och misshandel slipper fängelsestraff. Orsaken är att han hållit sig undan i sex års tid. Kriminalvården har nu meddelat att påföljden – fängelse i tre månader – bortfaller. 64-åringen dömdes i september 2006 i Södra roslags tingsrätt för att ha hotat att skära sin fru med en kniv i ansiktet. Enligt domen ska han också ha sparkat och slagit kvinnan inför deras gemensamma barn.

Vi är aldrig ute och samlar pengar på det här sättet, utan har ett 90-konto.

Rattfyllerist försökte springa ifrån polisen

Hammarbyhöjden När en polispatrull skulle stoppa en bil på Ulricehamnsvägen vid 18.30-tiden i tisdags vägrade föraren att stanna.

I stället fortsatte bilen i hög fart mot Hammarby sjöstad, där mannen lämnade fordonet och sprang i väg. Poliserna sprang efter och kunde gripa fortköraren i området en kort stund senare.

Det visade sig att föraren var kraftigt berusad. Mannen är nu misstänkt för grovt rattfylleri och vårdslöshet i trafik.