ANNONS

Liga lurade 256 personer på Blocket

ANNONS

30 personer i Stockholm, bland annat i Örby, Bandhagen, Johanneshov och Årsta, blev lurade att betala för saker de sedan aldrig fick. Totalt rör det sig om 256 personer runt om i Sverige.

Var och en lurades till förskottsbetalning på mellan några hundra upp till 9 000 kronor efter att ha nappat på falska annonser på Blocket och andra annonssajter. Sammanlagt kom bedrägeriligan över 1,5 miljon kronor.

Nu har 21 personer i 20-årsåldern dömts för bedrägerierna, som är en av de största Blocket- härvorna i Sverige någonsin. Sju av de inblandade anses ha varit mer drivande och har dömts för grovt bedrägeri till straff på upp till tre års fängelse.

Under den senaste tioårsperioden har bedrägeribrotten mer än fördubblats. Främst är det seriebedrägerierna som har ökat, på Blocket, genom bluffakturor eller falsk telefonförsäljning.

– Det här är en mycket stor bransch. Det finns skurkar som tjänar otroliga pengar på systematiska bedrägerier, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog.

Samtidigt blir många av polisanmälningarna avskrivna direkt.

– De här ligorna gör många små bedrägerier. Polisen bagatelliserar den här typen av anmälningar som ofta handlar om några hundra kronor.

Även om polisen har blivit bättre på att utreda bedrägerier så håller man ännu inte jämna steg med bedragarna.

– Polisen är alldeles för dålig på att upptäcka systematiken i de här brotten. Man har inte ens datasystem där man på ett enkelt sätt kan kontrollera hur många internetbedrägerier som förkommer på nationell nivå, säger Jerzy Sarnecki.

ANNONS

Han skulle vilja att det kom upp en flagga i systemet när samma företagsnamn eller telefonnummer återkom i flera anmälningar.

Polisen är alldeles för dålig på att upptäcka systematiken i brotten.Jerzy Sarnecki, kriminolog