ANNONS

Liga lurade flera äldre i Vallentuna

En ovanligt fräck stöldliga dömdes nyligen till fängelse för att ha lurat sig in hos äldre och stulit deras värdesaker.

76-åriga Siv Viklund från Vallentuna var en av många som blev av med både smycken och kontanter.
ANNONS

Två kvinnor, 48 och 58 år gamla, och en 27-årig man satte i somras i system att lura äldre och stjäla deras värdesaker. Förra torsdagen dömdes alla tre till flera års fängelse för grov stöld och försök till grov stöld efter en rättegång där tio av deras offer var närvarande – tre av dem från Vallentuna.

Ligan tog sig systematiskt in i de äldres lägenheter genom att en av dem, oftast någon av kvinnorna, ringde på dörren och påstod att de skulle flytta in i närheten. De sa, enligt domen, att de ville mäta lägenhetens fönster för att köpa gardiner till sina påhittade hem. Enligt tingsrätten uppehöll kvinnan den som bodde i lägenheten medan någon av de andra två smög in och plockade på sig guld, smycken och kontanter.

Ungefär så gick ligan också till väga när de stal saker till ett värde av 48 000 kronor från Siv Viklund och över 90 000 kronor från ytterligare en kvinna från Vallentuna, 91 år gammal.

– En kvinna och en man ringde på dörren och kvinnan påstod att hennes son skulle flytta in i närheten. Han hade redan varit på visning utan att hon kunde vara med och nu ville hon se hur köket såg ut, berättar Siv Viklund.

När Siv gick in i köket följde kvinnan efter. Mannen stod kvar utanför.

– Jag tror aldrig i mitt liv att jag har träffat någon som har pratat så mycket som hon. Det gjorde hon väl för att uppehålla mig. Jag tyckte att det var lite konstigt, men jag försökte svara så gott jag kunde, säger Siv Viklund.

Trots att Siv tyckte att de båda besökarna betedde sig underligt tog det fram till dagen därpå innan hon förstod att hon hade blivit lurad. Då upptäckte hon att alla värdefulla smycken och även några tusenlappar var försvunna.

– Jag minns inte vad jag tänkte just då, men hade jag fått tag på dem hade jag säkert mördat dem.

Nu har 58-åringen och 27-åringen dömts till tre års fängelse och 48-åringen till två och ett halvt års fängelse. Men det var svårt för åklagaren att bevisa att ligan var skyldig till alla stölder. Av den anledningen får Siv Viklund inget skadestånd – och försäkringsbolaget har heller inte velat hjälpa henne.

ANNONS

– De säger att jag får skylla mig själv eftersom jag har släppt in tjuvarna, säger.

Bevisningen mot tjuvarna bestod till stor del av spaningsmaterial från polisen. Patruller följde vid flera tillfällen efter ligan och har spelat in när de knackar på hos äldre i hela Stockholmsområdet. Spaningsledaren Jonas Trolle är nöjd med arbetet och den dom det har lett fram till.

– Jag är jättenöjd med domen. Visst har vi gått back på vissa punkter, men vi har också fått igenom mycket. Man kan också se att tingsrätten har lagt mycket tid på att resonera kring bevisningen. vilket är ganska ovanligt. Många av de fall där vi har gått back är till exempel de där vi har använt telefonlistor som bevisning. Det kan vi dra erfarenhet av, säger Trolle.

Även en tredje Vallentunabo, en 89 år gammal kvinna, blev utsatt för ligan i somras. Hon blev dock inte av med några saker, utan lyckades skrämma iväg tjuven genom att säga att hemtjänsten var på väg dit.