ANNONS

Liga misstänks för flera inbrott i Nacka och Värmdö

Inom loppet av två veckor har minst åtta bostadsinbrott skett i Nacka. Polisen misstänker nu att en liga är i farten. Tjuvarna misstänks även ha slagit till i Värmdö.
ANNONS

– I Nacka har inbrotten stuckit i väg, säger förundersökningsledare Tore Kristiansson på polisen.

Han manar nu allmänheten till vaksamhet när höstmörkret närmar sig och inbrottstjuvar blir mer aktiva. På bara två veckor har minst åtta bostadsinbrott anmälts i Nacka. Förra veckan gällde det villor, veckan före det lägenheter.

– Vi gör brottsplatsundersökning för att leta efter spår, säger Tore Kristiansson.

Några av de drabbade villorna har varit utrustade med larm och kamera och polisen håller nu på att gå igenom filmerna. De försöker även att säkra skospår, dna-spår och andra fysiska spår som kan binda en gärningsperson till brottsplatserna.

Polisen ser även kopplingar till liknande bostadsinbrott även i Värmdö. Tjuvarna har kommit över mobiltelefoner, surfplattor, smycken och klockor. Hur mycket det stulna är värt har polisen svårt att bedöma, men när Mitt i frågar om det rör sig om tiotusentals kronor säger Tore Kristiansson att det kan handla om de summorna.

– Det stulna är föremål som tjuvarna med hjälp av hälare snabbt kan omsätta till kontanter, säger Tore Kristiansson.

Polisen har fått in uppgifter om iakttagelser av personer som rört sig i de drabbade områdena, men de vet ännu inte om personerna har med inbrotten att göra. Troligen handlar det dock inte om lokala inbrottstjuvar, utan kanske om en utländsk liga, enligt polisen.

Slår ligan till igen?

– Det är svårt att säga, det är svårt att analysera den här formen av brottslighet, avslutar Kristiansson.

ANNONS
Fakta

Så skyddar du dig mot inbrott

Rådet till allmänheten som vill skydda sig mot bostadsinbrott när höstmörkret nu närmar sig är att försöka att få det att se ut som att någon är hemma även när bostaden står tom, som att ha lampor som tänds vid olika tider.

Larm och dekaler om att bostaden är larmad kan också ”i viss mån” hjälpa, enligt polisen.

Polisen rekommenderar även grannsamverkan där man frågar okända som rör sig i ens bostadsområde vad personen gör där.

Källa: Polisen