Liga smugglade sprit för miljoner

I ett lager vid Årsta partihallar fann polisen nästan 18 000 liter sprit på lastpallar inlindade i svart plast. En av männen greps när han körde en skåpbil full med smuggelcigaretter (infällda bilden).
I ett lager vid Årsta partihallar fann polisen nästan 18 000 liter sprit på lastpallar inlindade i svart plast. En av männen greps när han körde en skåpbil full med smuggelcigaretter (infällda bilden).
191 000 liter sprit och 70 miljoner cigaretter. Det är vad två män från söderort ska ha hjälpt till att smuggla in i Sverige och nu dömts till fängelse för.

Vart varorna har tagit vägen vet inte myndigheterna, men de kan ha sålts vidare till ungdomar i Stockholm.

En 53-årig man från Älvsjö och en 58-årig man från Johanneshov har dömts till ett respektive två års fängelse för bland annat medhjälp till smuggling i den stora smugglingshärva som nystades upp i höstas. Männen ska ha suttit i styrelsen för det bolag som förde in spriten till Sverige.

– Du kan inte förvärva alkohol skattefritt om du inte har ett bolag. De här männen är medhjälpare till smugglingen eftersom de har sett till att bolaget fanns, säger Gunilla Carlson, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Utöver de två männen från söderort har tre andra män dömts till fängelse på mellan ett och sex år för att ha smugglat stora mängder sprit.

Skatteverket upptäckte vid en stickkontroll att 13 lastbilar med sprit från Tyskland fördes till ett så kallat skatteupplag i Haninge under åtta dagar i slutet av förra sommaren. Ett bolag måste ha ett skatteupplag för att lagligt kunna föra in sprit i Sverige. Men när Skatteverket undersökte saken närmare uppdagades att skatteupplaget inte fanns.

Efter en husrannsakan hos bolaget påträffades sex lager där man fann totalt 120 000 liter sprit och 8,6 miljoner cigaretter. Ett av lagren fanns vid Årsta partihallar.

Polisutredningen visade att 70 000 ­liter sprit, merparten vodka, redan hade sålts vidare. Vart alkoholen har tagit vägen vet inte Ekobrottsmyndigheten.

– Men ett scenario skulle kunna vara att en del har sålts via den så kallade vodkabilen, säger Gunilla Carlson.

Vodkabilen är en bil som langare enligt polisen kör omkring med i Stockholm och säljer sprit till ungdomar ifrån. Efter att ungdomarna skickat ett sms till langarna bestäms en plats där spriten och pengarna byter ägare. Polisen har ännu inte lyckats ertappa de skyldiga, men har krävt mer resurser för utökat spaningsarbete.

Att köpa en liter vodka i Tyskland och sedan sälja vidare den svart i Sverige är en lönsam affär. Ekobrottsmyndigheterna tror att de nu dömda männen har tjänat drygt 14 miljoner kronor på den sålda spriten.

Tillsammans med de dryga 60 miljoner cigaretter som utredningen visade redan hade sålts vidare, har ligan tjänat cirka 67 miljoner kronor.

Staten har däremot gått miste om cirka 130 miljoner kronor i skatt.

Tio personer stod åtalade för smugglingen. Fem dömdes till fängelse och två fick villkorliga domar. Gunilla Carlson är nöjd med de straff som utdelades.

– De som har fällts är huvudmännen i ligan och de fick de påföljder jag yrkade på, säger hon.

Fakta

Totalt tros ligan ha tjänat 67 miljoner kronor

En liter vodka kostar skattefritt cirka 13 kronor i Tyskland. I Sverige säljs den för mellan 200 och 250 kronor svart.

Cigaretterna kostade cirka 12 öre styck att köpa in. I Sverige säljs de för cirka 1 krona styck.

Totalt förde ligan in 191 331 liter sprit.

Sammanlagt fördes 70,1 miljoner cigaretter in i Sverige.

Ligan tros ha tjänat totalt 67 miljoner kronor på försäljningen.

Källa: Ekobrottsmyndigheten