ANNONS

Liga som härjat i Bromma fast

En polisstyrka i Litauen fick fast ledarna för ligan i början av augusti.Foto: Polisen
En polisstyrka i Litauen fick fast ledarna för ligan i början av augusti.Foto: Polisen
Fyra män har gripits i Litauen för grov stöld och häleri – efter hjälp från Brommas närpolis.

Vid tillslaget hittades delar som nyligen stals från en bil i Smedslätten. Männen tros ligga bakom en stor del av de senaste årens många stölder av bildelar i Bromma.
ANNONS

Hundratals Brommabor har drabbats av stölder av bildelar de senaste två åren. Nu tror sig polisen ha gripit fyra huvudmän i en av de mest aktiva ligorna.

Fredrik Lindstedt, närpolis i Bromma, har deltagit i ett internationellt polissamarbete som har spanat på männen under lång tid.

– Just de här har varit ovanligt duktiga och smarta. De har vetat hur de ska göra när de följs av polisen, säger Fredrik Lindstedt som jobbade med brotten på hemmaplan.

Han började arbeta med frågan 2012 då han insåg att antalet bildelsstölder i Bromma var ovanligt högt. Hösten det året anmäldes 43 stölder – vanligtvis gällde det stulna bildelar från exklusiva bilar.

Året därpå drabbades Brommaborna av liknande brott 132 gånger och hittills i år 102 gånger. Polisen misstänker att en stor andel av de anmälda brotten begåtts av det baltiska nätverk där de nu gripna männen ska ha varit ledare.

Gripandet i Litauen var en uppföljning av polisens Operation Gunder som drevs förra året. Operation Gunder inriktade sig på stöldligor som härjade i Sverige och fraktade stöldgods från Stockholm österut med färjor.

Fredrik Lindstedts intresse för bildelsstölderna i Bromma gjorde att han blev en del av operationen, tillsammans med personal från bland annat Rikskriminalen, Europol och den litauiska polisen. 200 personer greps och stöldgods för 28 miljoner kronor kunde beslagtas.

Den aktuella ligan krävde dock längre spaning. Den misstänks ha jobbat i ett nätverk och varit extremt aktiv i hela länet. Bromma har drabbats extra hårt eftersom många Brommabor äger exklusiva bilar.

Hittills har ligan kunnat kopplas till ett tiotal stölder i Bromma, men polisen tror att den ligger bakom en stor del av de hundratals bilbrott som gjorts i stadsdelen.

ANNONS

Ännu har inte stölderna mattats, men Fredrik Lindström tror att det är en tidsfråga.

– Det är toppskiktet som har åkt fast. De som begår stölderna har inte hunnit påverkas än, säger han och poängterar hur viktigt det är att ledarna fälls.

– Den här verksamheten göder den organiserade brottsligheten ekonomiskt.

De litauiska männen är mellan 34 och 36 år och riskerar att dömas tio års fängelse i sitt hemland.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.