Liga stal för 400 000 – slipper fängelse

Sex personer stal kläder till ett värde av nästan 400 000 kronor från flera modebutiker i city.

Nu har de dömts till villkorlig dom och utvisning för stöld och grovt häleri.

Lokaltidningen Mitt i berättade i december hur en väktare uppmärksammade att en ung man flyttade varor mellan två bilar. En stund senare såg väktaren mannen igen, då bärandes på en väska vid en galleria i city. Väktaren blev misstänksam och larmade polisen.

Med väktarens hjälp kunde polisen snart därefter gripa sex personer. I de två bilar som personerna färdades i fanns flera säckar med kläder och en larmstörare. Dessutom hittades ännu mer kläder i en lägenhet norr om Stockholm, där de nu dömda personerna hade vistats i under några dagar.

Enligt åtalet har fyra av personerna stulit kläder från fyra olika modebutiker i city mellan den 4 och 7 december förra året. Klädernas värde ligger på 190 000 kronor.

Den 8 december, dagen för gripandet, ska alla sex ha varit inblandade i klädstölder från fem butiker, också det till ett värde av drygt 190 000 kronor.

Personerna förnekar att de har begått de första stölderna, men erkänner att de stulit ett mindre antal kläder dagen då de greps.

Stockholms tingsrätt ansåg dock att bevisningen var tillräckligt. De sex personerna, män och kvinnor mellan 23 och 35 år, är alla utländska medborgare.

Fem personer dömdes för stöld och grovt häleri och en för grovt häleri. Påföljden blev villkorlig dom. Fyra av de sex personerna kommer att utvisas.

Mårten Hallsten, som är kammaråklagare vid City åklagarkammare och som höll i utredningen, tycker att tingsrätten gick på hans linje i stort.

– Min uppfattning är att det här är en ganska omfattande operation. Min tes är också att det rör sig om organiserad brottslighet, säger han.

Fakta

Klädsvinn i butiker för en miljard

Svinnet från klädesbutiker beror främst på stölder, bland annat utförda av organiserade ligor.

1,4 procent av landets klädesbutikers totala omsättning beräknades 2010 vara svinn, motsvarande cirka en miljard kronor.

Stöldgodset säljs vidare, bland annat via internet.

Källa: Svensk Handel