ANNONS

Ligan har riktat in sig på Bromma

Erik Frösdal vill varna andra för ligornas fräckhet. Han låg och sov bara några meter från bilen då tjuvarna bröt sig in i den och stal ratt och växelspak.
Erik Frösdal vill varna andra för ligornas fräckhet. Han låg och sov bara några meter från bilen då tjuvarna bröt sig in i den och stal ratt och växelspak.
Specialiserade biltjuvar härjar i Bromma.

När Erik Frösdal skulle starta sin BMW var ratten och växelspaken borta.

– De som förut handlade med knark handlar nu med bilar, säger polisen Jan-Erik Heed.
ANNONS

Inte ens hunden vaknade hemma i villan i Smedslätten natten till förra tisdagen. Tjuvarna arbetade tyst på bilen som stod parkerad på uppfarten två meter från familjens sovrum. Erik Frösdal hann borsta bort snön från sin BMW och sätta sig i förarsätet för att åka till jobbet, innan han upptäckte att ratten och knoppen på växelspaken var borta. Ingenting annat var skadat. Tjuvarna hade plockat bort hela låskolven på bildörren utan att larmet gick. Sedan hade de satt dit den och larmat på bilen igen.

– De kanske ville visa att de var proffs, säger Erik Frösdal.

Han är långt ifrån ensam om att ha drabbats. De senaste två veckorna har 20 bilar kommit in till BMW-verkstaden Bavaria i Solna, och ytterligare ett tiotal till andra BMW-verkstäder norr om stan. De flesta plundrade bilar har funnits i Bromma, men även bilägare i Sollentuna, Täby och Lidingö har drabbats. Innan denna stöldvåg hade verkstäderna endast något enstaka fall sedan i somras.

I de flesta fall har rattarna – värda omkring 15 000 kronor med airbag – stulits. Ibland tas lysen och kofångare. Det finns också fall där tjuvarna har gått längs en gata och stulit samtliga sidospeglar på alla parkerade BMW-bilar.

Poliskommissarie Jan-Erik Heed på stöldroteln i Stockholm säger att det handlar om organiserad brottslighet från Polen och Baltikum.

– Många som tidigare handlade med knark har gått över till bilar. Åker du fast med narkotika för fem miljoner kronor kan du få 12–14 år i fängelse. Åker du fast med stulna bilar för lika mycket pengar handlar det om ett år, säger han.

Ligorna har satt i system att köpa krockskadade eller utbrända bilar billigt från USA. På så sätt får de ett lagligt chassinummer. Sedan stjäls bildelar från hela Europa, bilarna sätts ihop och säljs billigt på säljsajter eller på mindre nogräknade bilfirmor.

Jan-Erik Heed berättar att de just slagit till mot en verkstad i Riga där de fann 90 stulna bilar till ett värde av 70 miljoner kronor.

– Det är en lukrativ marknad. På en bil kan det sitta lampor som anmälts stulna från en bil i Tyskland och en airbag från en bil i England. De är proffs som håller på. Bilarna ser ofta väldigt fina ut.

ANNONS

Han påpekar dock att bilarna, under ytan, ofta är i sämre skick.

– Krockar du med en sådan bil är det trafikfarligt. Krockzonerna kan vara förbrukade, bilen dåligt ihopsvetsad och airbagen felmonterad, säger han.

Erik Frösdals bildelar är förmodligen borta för gott. Polisanmälan avskrevs redan när den gjordes. Ligan lämnade inga spår och stölden registreras bara som tillgrepp ur bil.

– Det känns sådär, säger Erik Frösdal.

– Det är naturligtvis obehagligt och en integritetskränkning att de har varit vid mitt hem.

Han önskar att polisen, även om han kan förstå att de måste prioritera, ibland körde förbi för att visa sin närvaro i området.

– Jag tror att det skulle kunna avskräcka en del i alla fall.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.