Liggande man fick sparkar i huvudet

Flera gånger sparkade den 15-årige Väsbypojken den liggande mannen i huvudet. Pojken har nu dömts för grov misshandel.

– Mannen hade kunnat dö, säger Sören Sanz som arbetar med våldsskador.

Det var i höstas som tre tonårspojkar från Upplands Väsby misshandlade en man på en fest. Två av dem slog, enligt vittnen, mannen upprepade gånger med knytnävar på kroppen och i huvudet så att han hamnade på marken.

När han låg där och tog emot sparkar och slag började 15-åringen sparka den försvarslöse mannen upprepade gånger i huvudet.

Mannen förlorade medvetandet men klarade sig utan allvarligare skador. Men enligt Sören Sanz som arbetar med våldsskador, brottsoffer och unga våldbrottslingar på Södersjukhuset, var det bara ren tur att inget allvarligt hände med mannen.

– Han hade kunnat dö. En hjärnblödning är den absolut vanligaste dödsorsaken när man får en spark i huvudet. Och de som överlever kan ha ett 10-årigt rehabiliteringsprogram framför sig. – Förutom offrens lidande är det en samhällskostnad som nästan inte går att räkna i pengar, det handlar om flera hundra miljoner, säger han.

Och även om mannen klarat sig relativt bra fysiskt har han troligtvis skador för livet, menar Sören Sanz.

– Att bli misshandlad innebär också stora psykiska skador där våldet, skräcken och hotet hoppar fram som minnesbilder, så den här 15-åringen har ju åsamkat hur stor skada som helst.

Tingsrätten har dömt de två pojkar som slog mannen för misshandel till ungdomstjänst i 50 respektive 60 timmar. Medan 15-åringen som sparkade mannen i huvudet dömdes för grovmisshandel till ungdomstjänst i 75 timmar.

I Upplands Väsby innebär ungdomstjänst att man dels får arbeta ideellt på någon organisation och dels att man får delta i samtal med socialtjänstens behandlare och prata om tankemönster och konsekvenser av det man gjort.

Domen har inte överklagats.

Att bli misshandlad innebär också stora psykiska skador.sören sanz, vårdchef