ANNONS

Ligor gör stöldräder och länsar butiker

Stöld från ICA Maxi Barkarbystaden, övervakningsbild
En man tar flera pallar kaffe och går rakt ut genom dörren på Ica Maxi Barkarbystaden.
Rapporterna från Svensk ­handel är tydliga: stölderna från butikerna ökar. Det största problemet är de välorganiserade ligorna som länsar butikerna på noga ­utvalda varor.
ANNONS

– Så sent som i förrgår hade vi tre killar som fyllde kundkorgarna och sprang ut genom nöddörren. Det är ju organiserat, det är inget man bara får för sig, säger Patrik Vatka, butikschef på Ica Maxi Barkarbystaden.

Bara den senaste månaden har Ica Maxi utökat antalet övervakningskameror i butiken – en del av kampen mot stölderna. Under större delen av butikens öppettider finns också butikskontrollanter som spanar efter snattare i butiken.

Butikschef Niklas Vatka Ica Maxi Barkarbystaden

Butikschef Niklas Vatka, på Ica Maxi Barkarbystaden

Men det är inte snattarna som tar upp den största delen av uppmärksamheten. I stället är det fräckare stöldförsök som sticker ut.

– Vi har haft flera incidenter där folk har fyllt kundvagnar till bredden för att sedan springa ut genom nöddörrarna. De är ju alltid upplåsta. Larmet går, men ofta står en bil utanför nödutgången och väntar, säger Patrik Vatka.

Oftast vet tjuvarna precis vad de ska ha. Det gäller inte enbart, som man kan tro, de små och dyra varorna. Smink och mobiltelefoner är förstås utsatta, men de fräckaste stölderna har riktats mot pulverkaffe, chokladkakor och oxfilé.

Till följd av detta tvingas butikerna flytta fram de mest stöldkänsliga varorna till kassan eller minska antalet varor som står framme.

Ica Maxi Barkarbystaden

I butiken måste man ständigt tänka på var man placerar stöldkänsliga varor.

– Vi kan inte ha oxfilén framme utan den ligger bakom disk. Vid vissa högtider måste vi plocka fram den men då lägger vi ut ett fåtal och fyller på kontinuerligt. Ligger den framme så går ryktet på något sätt och sen är vi av med det, säger Patrik Vatka.

ANNONS

Enligt nya siffror från Svensk handel har marknaden ökat med ungefär 13 procent sedan 2013. Men samtidigt har stölderna ökat med ungefär 30 procent, mätt i priser. I dagligvaruhandeln i stort är det som på Ica Maxi framför allt choklad och kaffe som stjäls för att sedan säljas vidare.

Men brottsligheten begränsar sig inte till stölder under butikens öppettider. Ica Maxi i Barkarbystaden har bara funnits sedan maj 2014 men har redan blivit utsatt för fyra inbrott. Tjuvar har brutit sig in genom nöddörrar och sågat hål i taket för att komma åt varorna i butiken. Kostnaderna för säkerheten skenar, att ersätta en nöddörr kostar uppåt hundratusen kronor.

Inbrott på ICA Maxi Barkarbystaden, övervakningsbild

Två män gör inbrott på Ica Maxi. De kom undan med en mängd tobak – men oftast är det skadegörelsen och inte stöldgodset som kostar pengar.

– Det är inte kul, det är ju inte det här vi vill jobba med, säger Patrik Vatka.

Han påpekar också att det känns lönlöst att polisanmäla stölderna. Det är svårt att få någon fälld, trots bevis, och ofta blir någon ur personalen tvungen att sitta i flera timmar med en snattare och vänta på polisen.

– Det är ju en säkerhetsrisk som vi inte kan utsätta personalen för, men dessutom tar det en massa tid.

Stöldmärkning rakblad ica maxi barkarbystaden

Rakblad är en av de varor som larmats för att förhindra stölder.

Men bilden av allt fler stölder delas inte av Per Sandberg, säkerhetschef på ­Citycon som bland annat driver Jakobsbergs centrum.

– Nej, vi ser tvärtom att snatterier och stölder gått ner något under de första månaderna för i år, i jämförelse med samma period förra året, säger han.

Men Citycons statistik omfattar inte de händelser som polisen eller väktare inte tillkallats till, så mörkertalet kan vara stort.

Hans bild delas till viss del av Järfällapolisen, som inte sett någon ökning av antalet rapporterade stölder eller snatterier. Albin Näverberg vid Järfällapolisen menar dock att Barkarby handelsplats drar till sig mycket kriminalitet. Det kan alltså vara så att brottsligheten inte ökat, utan bara flyttat.

– De kriminella åker till ställen där det finns butiker med saker att stjäla, och det finns ju allt mer i Barkarby, ­säger Albin Näverberg.

”Jag förstår handlarnas 
frustration”

Långa utredningar och hårda prioriteringar gör det svårt för polisen att tillmötesgå handlarna. Järfällapolisens egna siffror gör gällande att butiksstölderna minskat något det senaste året. Mörkertalet är förstås stort. Men det kan också vara så att brottsligheten blivit allt mer koncentrerad till platser som Barkarby handelsplats, förklarar Albin Näverberg vid Järfällapolisen.

En anledning till att det tar tid att utreda butiksstölder är att man inte kan bötfälla tjuvarna på plats, som man gör med trafikförseelser. Det innebär att ett snatteri kan ta lika lång tid att utreda som en misshandel. Men det har också att göra med prioriteringar – trafikolyckor är viktigare att ta itu med än snatterier.

– Det är många som gör anmälningar och har identifierade personer, men likt förbaskat läggs det ner för att det tar för lång tid att utreda, brottet hinner preskriberas. Jag förstår handlarnas frustration, säger Albin Näverberg.

Men ska det ta flera timmar att få besök av polisen?

– Nej, det ska inte ta så lång tid. Samtidigt är det ganska hygglig tillgänglighet här i Stockholm. Kommer man ut ur storstadsregionen kanske man inte får besök av polisen överhuvudtaget, säger Albin Näverberg.

Han påpekar också att det är mer effektivt att förebygga brott än att försöka utreda dem i efterhand. Det jobb som handlarna själva gör är viktigt, hur butiken planläggs och hur varorna placeras.