ANNONS

Ligor ligger bakom inbrottsvågen

Bara en mindre del av alla bostadsinbrott klaras upp. I Nacka är det utländska ligor som tros ligga bakom de flesta inbrotten.foto: sara flodin
Bara en mindre del av alla bostadsinbrott klaras upp. I Nacka är det utländska ligor som tros ligga bakom de flesta inbrotten.foto: sara flodin
Antalet inbrott i Nacka fortsätter att ligga på en hög nivå.

Det visar Lokaltidningen Mitt i:s kartläggning.

Henriksdalsringen är utan konkurrens den värst inbrottsdrabbade vägen.
ANNONS

De senaste tre åren har antalet inbrott i bostäder legat på en jämförelsevis hög nivå. 2011 ökade anmälningarna och sedan dess har siffrorna varit fortsatt höga – omkring 250 per år.

– Det vi till stor del ser i Nacka är utländska ligor som sveper områden över hela länet. Då ligger Nacka med sina många flyktvägar bra till för dem. Värmdö med enbart en väg ut har varit mer förskonat, säger Tommy Harderud, förundersökningsledare med ansvar för inbrott på Nackapolisen.

Samtidigt, menar Tommy Harderud, har Nacka precis som de flesta andra kommuner missbrukare som behöver snabba pengar till narkotika, vilket också bidrar till de höga talen.

I de få fall då polisen lyckas knyta någon till inbrotten är det ofta för att man hittat dna från tjuvarna inne i hemmen. Andra fall blir lösta genom att allmänheten tipsar polisen när inbrotten pågår och polisen kan ta gärningsmännen på bar gärning eller i flykten.

– Men sedan gäller det också att ha bra vittnen som kan styrka att personen varit inne i huset för att stjäla. Den gripne kan ju hävda att den bara sökte tak över huvudet, säger Tommy Harderud.

Förra året kunde Nackapolisen ståta med att 7 procent av bostadsinbrotten i distriktet lämnats över till åklagare. Det kan tyckas lite, men är mycket om man jämför med åren innan då siffrorna slutat på mellan 2 och 5 procent.

Målet i länet är 4,5 procent, men då ska också fritidshusen ingå.

– Det kan tyckas lite, men det är svårt att utreda inbrott med de höga beviskrav som svenska domstolar har, säger Tommy Harderud.

De flesta inbrotten i Nacka görs på adresser inom postområdena Nacka, Saltsjö-Boo och Saltsjöbaden. Henriksdalsringen med 29 inbrott sedan 2010 toppar listan på gatorna med flest inbrott.

ANNONS

Andra vägar med höga inbrottstal är Ringvägen i Saltsjöbaden, Laxgatan och Mörtgatan i Fisksätra, Oxelvägen i Älta, Kantatvägen i centrala Nacka samt Skarpö­vägen i Orminge.

– Bor det många människor på en gata begås det också många inbrott där. Till det kommer också en viss social problematik, säger Bernt Malion, brottsplatsutredare i Nacka.

Det vi ser i Nacka är utländska ligor som sveper områden över hela länet.Tommy Harderud, nackapolisen

Fakta

259 inbrott och inbrottsförsök

Lokaltidningen Mitt i har kartlagt antalet inbrott och inbrottsförsök i Nacka från den 1 januari 2010 till den 29 juli 2014. Fritidshus ingår inte i urvalet.

Under perioden har antalet inbrott och inbrottsförsök ökat med drygt 40 procent, från 183 år 2010 till 259 år 2013. Hittills i år har 124 inbrott och försök till inbrott polisanmälts.

Flest inbrott utförs i november och december.

En fjärdedel av inbrotten sker i lägenheter, resten i villor.

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.