Liljanskolan blir kvar till sommaren

Det akuta nedläggningshotet är avvärjt.

Liljanskolan på Nybodahöjden blir kvar – åtminstone till sommaren.

– Det är inget hållbart läge, det finns ingen buffert, men vi håller huvudet över vattenytan. Det ger oss tid att fortsätta arbeta för en lösning som är långsiktig, säger skolans rektor Meta Renberg.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om turbulensen kring resursskolorna i Stockholm.

Det var vid skolstarten som skolorna fick besked om att ersättningen till elever med behov av särskilt stöd hade minskat. Enligt utbildningsnämndens beslut skulle en större del av resurserna nu gå över till den vanliga skolan.

– Alla elever ska få stöd oavsett om de går i en kommunal, privat eller resursskola. Det ska handla om elevens och inte om skolans behov, sa Lotta Edholm (FP) till Lokaltidningen Mitt i i augusti.

Men för flera resursskolor blev det ett dråpslag. Liljanskolan varnade för att man skulle tvingas lägga ner redan vid årsskiftet.

Protesterna var stora. Utanför Stadshuset skanderade barn som inte klarat av att gå i vanlig skola och där resursskolan blivit räddningen.

Sedan dess har politikerna backat och utlovat en viss höjning av tilläggsbeloppet. Det har tänt hopp hos Liljanskolan som genom besparingar och ytterligare ett barn i gruppen klarar verksamheten i första hand till sommaren. Förhoppningen är att skolan, som nu nagelfar lokaler och inkomster, ska bli kvar även på sikt.

Tufft för butiker i Skärholmens galleria – Coop Extra läggs ner

SÖDERORT Coop Extra i Skärholmens galleria lägger ned sin verksamhet inom ett par veckor. Dragkampen om kunderna har blivit för tuff för butiken som funnits i sju års tid. Droppen som fick bägaren att rinna över var att butiken och fastighetsägaren inte kunde komma överens vid de senaste hyresförhandlingarna.

Hittills i år har fyra butiker i gallerian stängt.

Ny skybar öppnar 73 meter upp i luften

ÄLVSJÖ I söderort planeras skybarer i flera tilltänkta skrapor, bland annat vid Telefonplan och Liljeholmskajen. Även i Älvsjö kan man nu ta en drink på hög höjd.

På torsdag öppnar nämligen Rica talk hotel vid Stockholmsmässan en skybar på 19:e våningen, 73 meters höjd.

– Det här blir en klassisk skybar och vi hoppas framför allt att den ska locka till sig Älvsjöborna, säger hotelldirektören Göran Nilsson.