Kaos på Liljeholmskajen efter studentfirande

Studenternas tid är nu – men spåren de lämnar efter sig är allt annat än härliga. Glassplitter, konfetti och brandsläckare fanns kvar på Sjövikstorget efter Grillska gymnasiets firande på torsdagen.
– Min första reaktion var vem ska städa det här? säger Anja Barke som bor på kajen.

Onsdagens studentfirande på Liljeholmskajen blev både högljutt och stökigt. Efter att studenterna på Grillska gymnasiet lämnat kajen låg glassplitter, brandsläckare och platskräp och konfetti kvar.

Såg firandet och stöket från balkongen

Anja Barke som bor på kajen har hämtat sina barn Alexander och Ida på förskolan. De brukar leka på Sjövikstorget på eftermiddagarna, men i dag får Alexander akta sig så inte glassplittret punkterar hjulen på hans cykel.

– Jag är ledsen. Barnen brukar leka här på eftermiddagarna, men det kommer de inte kunna göra på flera dagar, säger hon när hon får se skräpet.

Stökigt efter studentfirande på Liljeholmskajen. Anja Barke med barnen Ida och Alexander.

Anja Barke är ledsen över skräpet, både för barnens och miljöns skull. Foto: Johanna Kämpe

Hon hörde och såg studenterna från sin balkong.

– Min första reaktion var inte att det var roligt för dem som tagit studenten utan hur kommer det att se ut och vem ska städa upp det här.

Studenterna firade med musik, tutor, bengaler, Pommacsprut och brandsläckare som sprutade pulverskum.

– Musiken är okej, men inte allt skräp. Det kommer ju att blåsa ner i vattnet, säger Anja Barke.

Stökigt efter studentfirande på Liljeholmskajen. Anja Barke med barnen Ida och Alexander.

Alexander Barke försöker cykla bland glassplittret. Foto: Johanna Kämpe

Mammor och barn sökte skydd i butik

Maria Lundin driver blombutiken Vit is blommor i närheten av Liljeholmskajen.

– Jag har inte sett något liknande under de tio år jag har jobbat här. Det var så mycket rök att mammor med barnvagnar kom in hit, för de kunde inte vara där ute med barnen.

Hon berättar också att det blev stopp i trafiken när studenterna skulle hämtas upp av lastbilar och limousiner efter utspringet.

Stökigt efter studentfirande på Liljeholmskajen.

Glasflaskor, raketer och skräp har lämnats kvar på Liljeholmskajen. Foto: Johanna Kämpe

Grillska gymnasiets rektor: 100 procent vårt ansvar

Rektorn för Grillska gymnasiet, Johan Abrahamsson, är själv på väg till kajen när Mitt i når honom på telefon.

– Det är 100 procent vårt ansvar att städa. Studentutspringen har blivit ordentligt grisiga, det är en tradition som vi inte gillar, säger Johan Abrahamsson.

Inför studenten har mentorerna pratat med sina elever och skolan har skickat hem brev till studenterna med information om vad skolan förväntar sig av studenterna och deras familjer och vänner.

– Vår erfarenhet är att det inte är studenterna i skolan, utan deras familjer och vänner som har anammat en tradition av att hälla Pommac eller champagne på studenterna.

Stökigt efter studentfirande på Liljeholmskajen.

Pommac och brandsläckare har använts för att spruta på studenterna. Foto: Johanna Kämpe

Skolan hade förberett genom att spärra av området där studenterna och deras nära och kära fick vara och satt upp sopsäckar att slänga skräp i. En städfirma som ska återställa kajen har bokats för flera veckor sedan.

Efter att ha besökt kajen säger Johan Abrahamsson:

– Jag förstår inte hur folk tänker när de beter sig så här. Jag beklagar verkligen att det ser så bedrövligt ut och ber alla berörda boende i området och andra om ursäkt. Varken jag eller övriga medarbetare på skolan hade kunnat drömma om att folk skulle bete sig så här.