Min lokala hjälte

Liljevalchs nya hall blev för stor och dyr

Fem spektakulära förslag på hur Liljevalchs skulle byggas om valdes ut av staden. Men arkitekturen blev för mycket.

Nu måste arkitekt­firmorna tänka om och banta planerna.

Det var i augusti som staden presenterade fem förslag på hur Liljevalchs nya konsthall skulle kunna bli. Alternativen hade valts ut i en arkitekttävling, och det var fem spektakulära förslag. Vinnaren skulle presenteras i oktober.

Men nu är vi i november och ingen vinnare har presenterats. I stället måste tävlingen göras om eftersom förslagen blev för stora och dyra.

– Juryn har kommit fram till att alternativen inte är genomförbara. Och det gäller samtliga förslag, säger Juan Copovi Mena, fastighetsdirektör i Stockholm och ordförande i juryn.

Det förslag som kanske stack ut mest skulle bland annat flytta på restaurangen Blå Porten och uppföra den nya konsthallen där restaurangen tidigare låg.

Men enligt juryns ordförande är inte något enskilt bidrag mer orealistiskt än något annat. Samtliga arkitektfirmor har spänt bågen för hårt och skjutit över målet.

– Man har velat få in för mycket funktioner i utbyggnaden. Det handlar om utställningsytor, kontor och lastutrymmen som inte får plats, säger Juan Copovi Mena.

De fem arkitektkontor som stod bakom de gamla förslagen kommer att tävla även den här gången. Nu måste de dock ta hänsyn till de nya och mer restriktiva tävlingsreglerna som staden nu knåpar ihop.

– Jag skulle inte säga att det är en miss, vi hade höga ambitioner och först när man såg på pränt vad förslagen skulle innebära insåg man att de inte gick att genomföra, säger Juan Copovi ­Mena.

Budgeten har inte sänkts för utbyggnaden, och tävlingen kommer nu att pågå till den 20 januari. Då ska de nya förslagen presenteras och i februari utses en ny vinnare. Men staden hoppas ändå på att man ska kunna öppna som planerat i december 2016.

– Det är klart att det är synd att tävlingen måste göras om. Men samtidigt kan det bli mer spännande förslag när de får mer tid att arbeta med förslagen, säger Juan Copovi Mena.

Fakta

Fem arkitektkontor deltog i tävlingen

130 miljoner kronor har vikts av staden för att renovera och bygga ut Liljevalchs.

Staden bestämde att en arkitekttävling skulle avgöra hur den nya konsthallen ska se ut. Fem arkitekt- kontor från Sverige, Danmark, Norge och Japan valdes ut att rita förslagen.

Juryn består av tjänstemän från staden, Liljevalchs vd Mårten Castenfors och representanter från intresseorganisationen Sveriges Arkitekter.

Källa: Stockholms stad