Lilla Alby kyrka blir skola

Marja-Riitta Ritanoro, vd för Mångkulturellt folkbildningscentrum föll för kyrkans atmosfär. Utöver nya golv hålls byggnaden intakt, även orgeln får vara kvar.
Marja-Riitta Ritanoro, vd för Mångkulturellt folkbildningscentrum föll för kyrkans atmosfär. Utöver nya golv hålls byggnaden intakt, även orgeln får vara kvar.
Predikstol ut – skolbänkar in. Nu blir Lilla Alby kyrka en mångkulturell skola.

Och att kyrkor byter kostym tros bli ett allt vanligare fenomen.

Gud flyttade officiellt ut ur Lilla Alby kyrka i maj när korset lyftes ned i en sista ceremoni.

Och nu är det alltså klart. Ny ägare av kyrkan är Mångkulturellt folkbildningscentrum, MKFC, en nätbaserad skola där lärarna talar arabiska, somaliska, tigrinya, franska och många andra språk.

– Jag läste i lokaltidningen att kyrkan var till salu och blev intresserad. Det är en behaglig atmosfär här och omgivningen är så vacker, säger Marja-Riitta Ritanoro, vd för skolan som nu flyttar sitt huvudkontor från Hötorgsskrapan.

Många har varit intresserade av kyrkan.

– Intresset har varit otroligt stort. Flera har velat göra om den till bostad eller förskola, men detaljplanen är strikt och ytan liten, säger Ingemar Marklund på Skandiamäklarna som sålde kyrkan för sju miljoner kronor.

Och fler kan gå Lilla Alby kyrkas öde till mötes, tror Jonas Bromander, analyschef på Svenska kyrkan.

– Kyrkan får en ansträngd ekonomi om medlemstappet fortsätter. Det kan vara så att man inte har råd att underhålla, eller hellre satsar på verksamheten än på att värma upp en byggnad. Det finns också en övertalighet av kyrkor när församlingar slår samman och blir färre, säger han.

I Sundbyberg behöver man bara promenera över järnvägen för ännu ett exempel, Betlehemskyrkan på Sturegatan byggs just nu om till ölbryggeri.

Blickar man ut från Sverige är det inte ovanligt att gamla kyrkor avkristnas och byter kostym, berättar Jonas Bromander.

– I England och Holland är det ganska vanligt. Kyrkor har blivit kontor, pubar och restauranger. Dit har vi inte kommit än, men i städerna skulle det ju kunna bli så, säger han, och påpekar att försäljningar av kyrkor kan sticka i folks ögon.

– Man kan konstatera att det river upp känslor om kyrkor läggs ned, många har känslor för kyrkorummet.

Så även i Sundbyberg. MKFC godkändes med bara två rösters marginal i kyrkofullmäktige förra veckan. En ortodox församling, som lade ett lägre bud, var den andre spekulanten.

Upprörande utfall, tycker ledamoten Berit Lundmark (M).

– Lilla Alby kyrka byggdes för över hundra år sedan, det är viktigt att behålla den kristna traditionen. Nu låter man pengar gå före Gud, säger hon.

Men Marja-Riitta Ritanoro tror att skolan passar bra i Sundbyberg.

– Förr stod Finland för den största invandrargruppen i Sundbyberg, men det förändras. Många eritrianer och etioper bor här. När vi nu flyttar från Hötorget får vi en bättre möjlighet att möta studenter, eventuellt kan vi också ha SFI-undervisning här, säger hon.

Fakta

Zlatan köpte kyrka för 42 miljoner

Här är fler kyrkor som har bytt skepnad:

Betlehemskyrkan, Sundbyberg. Ölbryggeri sedan 2013.

Skeppsholmskyrkan, Djurgården. Konsertlokal sedan 2009.

Elimkyrkan, Östermalm. Köptes av Zlatan Ibrahimovic i augusti och renoveras till lyxbostad.

Rudboda kyrka, Lidingö. Blev förskola 2009, nu tom på grund av mögel.

Missionshuset, Vallentuna. Såldes på Blocket 2010, nu ­privatbostad.

Mariakyrkan, Danderyd. Hälsocentrum sedan 2006.