ANNONS

Lilla Alby kyrka till salu

Till salu.
Till salu.
Lilla Alby kyrka säljs för 12 miljoner kronor.

Men den som drömmer om ett liv mellan kyrkliga väggar får sakta i backarna. Kyrkan är inte godkänd som privatbostad.
ANNONS

Lilla Alby kyrka invigdes 1892. Idag är den avkristnad. I en sista ceremoni i maj 2013 lyftes korset ur kyrkan och i samma veva köptes den av Mångkulturellt folkbildningscentrum, MKFC, för sju miljoner kronor.

Men nu läggs alltså Lilla Alby kyrka åter ut till försäljning.

Marja-Riitta Ritanoro, vd för MKFC, säger att behovet av byggnaden inte finns kvar.

– Vi har insett att vi inte har behov av en så stor utbildningsplats eftersom alla våra utbildningar är på distans. Lärarna har hemdatorer och kan jobba hemifrån, säger hon.

Sedan MKFC flyttade in 2013 har man gjort omfattande men varsamma renoveringar i den gamla q-märkta kyrkan. Den har bland annat fått nya golv och nytt energisystem.

– Kyrkan hade varit ur bruk länge så det var som att allt ramlat samman, säger Marja-Riitta Ritanoro som uppskattar att det spenderats mellan tre och fyra miljoner kronor på renovering.

Kyrkan har ett utgångspris på 12 miljoner kronor. Men detaljplanen medger inte att kyrkan används som bostad, utan säger att byggnaden ska användas för allmännyttiga ändamål.

– Det kommer säkert att finnas intresse för att ha den som bostad. Men i så fall måste detaljplanen ändras och då får man vara beredd på att det blir ett större bygglovsärende. Det är inget självklart case, säger Larssan Lundberg, transaktionsrådgivare på Bjurfors Näringsliv.

På tomten fanns tidigare en prästgårdsbostad som revs 1984. Huruvida den kan återuppföras av nya ägare är oklart. I så fall krävs tillstånd av kommun och Länsstyrelsen.

ANNONS

Marja-Riitta Ritanoro berättar att hon haft kontakt med kommunen om att få bygga på platsen.

– Det är enorm bostadsbrist och jag har bjudit in kommunen och föreslagit att man kan bygga tillexempel studentbostäder där. Men hittills har det inte verkat finnas intresse där, säger hon.

Marja-Riitta Ritanoro är mycket förtjust i kyrkan.

– Jag älskar det här stället och vi har satsat otroligt mycket på att bygga om. Men vad ska man göra? Man kan inte vara kvar för att det är vackert, behovet styr.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.