Lilla Södermalm – i Los Angeles

Philippa Magnusson lämnade Södermalm och lägenheten på Folkkungagatan bakom sig för att följa sin musikdröm i Los Angeles. Här hittade hon hem – och fann också­ ”lilla Södermalm”.

– Jag har hittat mitt söder­substitut, säger hon.

Den 6 april i år packade Philippa­ Magnusson resväskorna, tog tjänstledigt från sitt jobb och köpte­ en enkelbiljett till sina drömmars stad – Los Angeles.

– Jag visste knappt vad jag gjorde,­ men kreativiteten bara exploderade när jag landade på amerikansk mark. På två månader­ hade jag skrivit klart min EP, säger hon.

När Philippa landade i Los Angeles och West Hollywood, där hon numera bor, tog hon sin guidebok och satte sig på tunnelbanan mot stadsdelen Downtown LA, som tidigare­ har ansetts vara ett ganska­ farligt område.

– Jag blev väldigt glatt överraskad. Det är verkligen en liten skattkista, precis i närheten av Art District.

Stadsdelen hon möttes av beskriver hon som en blandning mellan Stockholm och New York. Och med ett eget litet Södermalm mitt i allt.

– Il Café ligger vägg i vägg med Acne och Sandqvist-väskor klär många hippa amerikaners ryggar.­ Och precis som på söder är det mycket konstmänniskor. Även här har man ett uppenbart behov av att dricka kaffe och odla skägg, skrattar hon.

Artwalk Downtown där Philippa, tillsammans med bandet The Push, gjorde en av sina senaste spelningar tycker hon påminner om SoFo Nightwalk hemma på Södermalm.

– Mitt hjärta kommer alltid att vara på söder. Det känns tryggt att jag i alla fall har hittat mitt söder­substitut. Man dras ju till samma typer av människor och jag tror att det behövs ett konstnärskvarter i varje välbärgat område.

Enligt Jonas Engman, etnolog och arkivchef på Nordiska museet, är det inte en ovanlig företeelse att människor som är socialt lika att slår sig ner med likasinnade. Något­ som kan förklara att ett litet Södermalm sakta kan börja växa fram i Downtown LA.

– Man vill känna samhörighet, och vara en del av samma sätt att tänka och leva. Människor som är socialt, ekonomiskt och i vissa fall etniskt lika tenderar ofta att slå sig ner på samma ställen, säger han.

För Philippa har musiken alltid varit en stor del av livet. Men det är först nu som hon har valt att jobba med det på heltid, och satsa fullt ut. I oktober återvänder hon hem till Södermalm och lägen­heten på Folkungagatan igen, med en nyinspelad EP i bagaget. Och hon har redan hunnit boka in en hel del spelningar på hemma­plan.

– Jag har så mycket jag vill dela med mig av. Det ska bli kul att få göra det även på svensk mark.

Fakta

En rockigare Debbie Harry

Namn: Philippa Magnusson.

Bor: I West Hollywood, Los Angeles. Har även lägenhet på Folkungagatan på Södermalm.

Familj: Mamma, pappa, bror med flera.

Gör: Leadsinger och låtskrivare i sitt eget band The Push. Aktuell med sin debut-EP i oktober.

Om sin musik: ”Det är 70-talsrock med soul- och punkinfluenser från 60-talet. Här i LA brukar jag bli kallad en rockigare Debbie Harry, vilket självklart är otroligt smickrande.”

Bästa med Södermalm: ”Att det är en väldigt genuin och levande stadsdel. Och att det ligger så mycket hjärta bakom det mesta. Det är nog rätt unikt.”