Lillan mötte en tjuv i sovrummet

Lillan Åkerlind är glad över att hennes hundar försökte varna henne för tjuven. Och för att ingen av dem kom till skada under inbrottet.
Lillan Åkerlind är glad över att hennes hundar försökte varna henne för tjuven. Och för att ingen av dem kom till skada under inbrottet.
En tjuv som nattetid tar sig in genom fönster ­härjar på Östermalm.

När Lillan Åkerlind kom in efter att ha rastat sin hund stod den okände mannen i hennes säng.

– Jag blev så himla skraj, säger hon.

Lillan Åkerlind hade varit ute och rastat en av sina hundar, som hon brukar om kvällarna. Men när hon kom in i trapphuset till lägenheten på Ruddammsvägen började hunden skälla.

– Han slet sig och sprang upp i trapphuset och började morra, vilket han aldrig gör. Men jag tänkte inte så mycket på det utan vi gick in i lägenheten, säger hon.

Väl inne i hemmet upptäckte hon att hennes tio chihuahuor också var upprörda och skällde mot den stängda sovrumsdörren.

– Jag tänkte att det kanske var tidningsbudet som hade gått förbi mitt fönster, det kan få hundarna att reagerade ibland. Men jag såg inget när jag tittade ut, så jag sa åt hundarna att vara tysta, sedan gick jag in i badrummet för att ta en dusch, säger hon.

Men under duschen hörde Lillan hur hundarna fortfarande var upprörda. Trots att hon ropade så fortsatte de att skälla.

Lillan tog på sig en handduk och gick ur duschen för att gå in i sovrummet. När hon öppnade dörren till sovrummet fick hon en chock.

I sängen stod en mörkklädd okänd man.

– Jag bara skrek till och stängde direkt dörren till sovrummet och sprang åt andra hållet, säger hon.

Inbrottstjuven hoppade ut genom Lillans sovrumsfönster och försvann.

– Innan det här hände var alltid det sista jag gjorde på kvällen att kolla så att fönstret stod på glänt. Nu är det sista jag gör istället att kolla så att det är stängt. Jag har alltid känt mig trygg här och kunde aldrig föreställa mig att någon skulle vara så iskall att gå in i mitt hem där det står en flock hundar och tokskäller på andra sidan en tunn sovrumsdörr. Tyvärr fick jag lära mig det på ett ganska brutalt sätt.

Tjuven höll på att stjäla hennes hundväska med stamtavlor och vaccinationsintyg, men fick den inte med sig. Tjuven stal däremot flera föremål med stort personligt värde för Lillan, bland annat guldberlock med den enda fotografiet hon hade på sin gammelmormor.

Inbrottet inträffade den 4 november. På knappt en månad har tio inbrott begåtts på Östermalm där tjuven eller tjuvarna har tagit sig in via olåsta fönster på bottenvåningen eller första våningen.

– De har slagit till på Östermalm och Vasastan. Det som är speciellt och otäckt är att inbrotten begås nattetid, när folk är hemma och sover. Folk har vaknat och skrämts rejält av de här tjuvarna. De har även begått inbrott utan att de drabbade har vaknat, berättar Björn Wiberg, kriminalinspektör vid Citypolisens kriminalunderrättelsetjänst.

Polisen tror att det kan vara samma person eller personer som ligger bakom inbrotten på Östermalm och Vasastan. Vittnen beskriver en mörkklädd man, ibland med huvtröja.

– Det är ingen som har råkat illa ut i alla fall. Det verkar som om tjuvarna bara är ute efter värde­saker, så fort de har blivit upptäckta har de försvunnit. Men det kan verkligen vara på sin plats att uppmana folk att låsa fönstren och dörrarna, även när de är hemma, säger Björn Wiberg.

Fakta

Inbrott 17 oktober–12 november

Kallskärsgatan: Bröt upp dörr.

Östermalmsgatan: Klättrade in via balkong.

Erik Dahlbergsgatan: Klättrade in via öppet fönster.

Birger Jarlsgatan: Klättrade in via balkong, krossade fönster.

Ruddammsvägen: Klättrade in via öppet fönster.

Drottning Kristinas väg: Klättrade in via fönster.

Floragatan: Försökte klättra in via balkong.

Källa: Polisen