ANNONS

Lillemor hittade hjälplöst rådjurskid

Skadat rådjurskid fick avlivas.
Skadat rådjurskid fick avlivas.
Hittades på en gångstig.
Hittades på en gångstig.
Hittade rådjuret på hundpromenad.
Hittade rådjuret på hundpromenad.
När Lillemor Hedlund från Vallentuna var ute med sin hund hittade hon ett rådjurskid som var tvunget att avlivas.
– Jag är ledsen och tycker synd om rådjuret, säger Lillemor.
ANNONS

Ett skadat rådjurskid låg på en gångstig i närheten av Rosengårdsvägen i Vallentuna. Lillemor Hedlund som bor i området var ute med sin hund när hon upptäckte det lilla rådjuret.

– Jag tyckte först att det var lite obehagligt och undrade vad det var som hade hänt. Jag gick fram en bit och såg att det var skadat, den rörde sig knappt, säger Lillemor Hedlund till Mitt i.

Ringde viltvårdare

Lillemor gick hem med sin hund och ringde en viltvårdaren Kjell Åkerström som mötte upp henne. När han kom till platsen där hon hade sett rådjuret låg den fortfarande kvar. Lillemor gick hem och tog ut sin hund igen och mötte sedan Kjell Åkerström.

– Han sa till mig att den kan ha blivit hundbiten men visste såklart inte, säger Lillemor Hedlund.

Problem med hundar

Kjell Åkerström kan varken bekräfta eller dementera om det var en hund som hade skadat rådjuret. Däremot berättar han att det är ett problem med lösspringande hundar i allmänhet. Han uppmanar hundägare att respektera koppeltvånget. Hundar ska vara kopplade mellan den 1 mars och 20 augusti.

– När jag gick fram var den helt apatisk. Jag bedömde att den inte skulle klara sig så jag var tvungen att avliva den. Det är baksidan med att ha vilda djur i närheten av bostäder. Sådant här händer hela tiden, säger Kjell Åkerström.

”Hoppas hundägare tänker på riskerna”

– Jag är ledsen och tycker synd om rådjuret. Hoppas att alla hundägare tänker på riskerna med att inte hålla sina djur i koppel, säger Lillemor Hedlund.

Fakta

Respektera koppeltvånget

Under perioden 1 mars till 20 augusti måste hundar hindras från att springa lösa i mark där det kan finnas vilt. Övrig tid ska hunden vara i koppel eller under sådan uppsikt att den hindras från att driva eller förfölja vilt, när hunden inte används vid jakt.

Källa: Naturvårdsverket
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.