Lillsveds vd om vilsegångna pojken: ”ren tur att han hittades”

Pojken som gick vilse under en orientering på Lillsved idrottsfolkhögskola hann vara borta i nära åtta timmar innan han hittades. Nu berättar vd:n för skolan om händelsen.

– Det var dramatiskt men fick som tur var en lycklig upplösning, säger Magnus Erstrand.

Pojken, som går i sjunde klass i en skola i Värmdö, var på besök tillsammans med sin klass på Lillsved för dagen. Där skulle de få testa på olika aktiviteter, bland annat orientering.

Vid klockan 10.40 på förmiddagen avvek dock pojken från gruppen och gick vilse, något som Lokaltidningen Mitt i berättade om i fredags, den 20 maj.

Till en början engagerade sig de vuxna studenterna vid Lillsved i sökandet efter honom. Först efter flera timmar kontaktades polisen.

– Det gick så långt att skolan kontaktade polisen som kom hit med både hundpatruller och helikopter, säger Magnus Erstrand, vd för Lillsved idrottsfolkhögskola.

Både polis, hundar, elever och helikopter sökte efter pojken utan resultat under hela dagen. Det var först vid 18-tiden när skolans vd och rektor var på väg att lämna skolan som sökandet fick en upplösning. Då hade det gått nära åtta timmar sedan pojken försvann.

– Vi åkte hemåt med bilen och noterade en ung man som gick längs vägen. Vi stannade och förstod att vi hade hittat honom. Det var ren tur. Han hade helt enkelt gått vilse och gick i cirklar. Sådant kan hända. Men han var vid god vigör och mådde bra även psykiskt så som vi förstod det. Det hann inte blir kväll eller kallt ute innan han hittades, säger Magnus Erstrand.

Pojken kunde en kort stund senare förenas med sin mamma som väntade vid Lillsved.

– Det är en av de mest känslomässiga händelserna som jag har upplevt på jobbet. Till och med poliserna grät, säger Magnus Erstrand.

Läs mer om vår rapportering om händelsen här.

Fotnot: Lokaltidningen Mitt i har sökt pojkens föräldrar.