De går på lina över Ryssgraven

Mathias Rohdin och hans vänner går på lina
Mathias Rohdin, Katarzyna Jezow, Annica Lundqvist, Shay Asher, Ariel Cicero.
Omkring 20 våghalsar samlas vid klätterklippan utanför Kungsängen idag för att försöka sig på en rekordvandring - över Ryssgraven.

– Vi är bara ett gäng entusiaster som gillar att gå på lina. En del gillar att göra tricks, men vi vill bara gå så långt som möjligt, säger Mathias Rohdin från Kungsängen.

Tillsammans med ett gäng vänner arrangerar han ett rekordförsök i slackline. Under fredagen satte de med hjälp av drönare upp den 380 meter långa linan – som är 100 meter längre än det nuvarande svenska och nordiska rekordet.

Slackline är som en slags lina i plast som inte är så hårt spänd.

– Vi ska träffas och ha kul, umgås och gå på lina. Det är inte så mycket prestige i rekordgrejen, det är mer som en bonus, säger Mathias Rohdin som är 28 år och har hållt på med slackline sen 2015.

Deltagarna kommer både från Sverige och andra länder. Mathias tippar på att kanske sex av dem har en chans att klara linan hela vägen utan att ramla.

– Det gäller att ha en fin dagsform och ha bra fokus. Det är mycket mer mentalt än fysiskt att gå på slackline, säger Mathias Rohdin.

Säkerheten är viktig och alla som går på linan har en fångrem som sitter fast i linan. Tillstånd från kommunen och markägare finns.

För den som känner sig nyfiken men inte har något behov att lägga Mälarens vatten under sig finns det möjlighet att prova slackline på marknivå. Två linor på fem och tio meter har spänts upp vid klätterklippan för alla som vill testa under lördag eller söndag.

– De korta linorna är fritt fram för alla att prova, säger Mathias Rohdin.

Klockan 9 – 21 lördag och 9 – 16 på söndag.