Linbana kan förena Nacka med Lidingö

Miljöpartiet i Nacka föreslår att man ska bygga linbana mellan Nacka och Brevik på Lidingö. Idén välkomnas av partikamraterna i Lidingö – men förkastas av Moderaterna.

Miljöpartiet på Lidingö är positivt till att man tittar på olika sätt att förbättra de kollektiva tvärförbindelserna.

– Eftersom man måste åka in till stan för att ta sig till Nacka och Danderyd blir bilen ett naturligare val för många, säger Thomas Bengtsson (MP), gruppledare.

Men Paul Lindquist (M), kommunalråd på Lidingö, gör tummen ned.

– Jag tror det blir svårt med tanke på den sjötrafik vi har. En linbana skulle behöva bli otroligt hög för att inte vara i vägen, säger han.

Sidney Holm, gruppledare för Miljöpartiet i Nacka, presenterade förslaget om linbana tillsammans med partikollegan Mats Marnell för ett par veckor sedan och hoppas nu att få linbaneförslaget förankrat i partiets landstingsgrupp.

– Vi har fått många positiva kommentarer, även om det finns en tendens att direkt slå ifrån sig idén och säga att det är omöjligt eller att det blir för dyrt, säger Sidney Holm.

Ett av de största problemen tycker han är att många direkt tänker skidlift när de hör talas om linbaneförslaget. Stadslinbana menar han dock är väldigt annorlunda.

– Tiden talar för vårt förslag. Det kommer att behövs alternativa trafiklösningar.

Att Moderaterna på Lidingö är skeptiska till förslaget ser han som en väntad reaktion.

– Det är alltid känsligt när man diskuterar att binda ihop olika områden. I det här fallet vet jag inte om det beror på att det skulle innebära att Fisksätra skulle kopplas ihop med Lidingö. Men vårt förslag kan fungera även om vi inte kopplar samman Nacka med Lidingö, säger Sidney Holm.