Linda bytte banken mot biståndsarbete i Kenya

Före detta Enstabon Linda Andersson jobbade på bank, vann en biståndstävling och for till Uganda. Det gav mersmak.

Nu har hon sadlat om och arbetar bland bönder för Vi-skogen i Kenya.

I januari 2012 vann den då 32-åriga bankanställda Linda Andersson en tävling som Kooperation utan gränser, numera We effect, anordnat.

Under tre veckor arbetade hon med bonden Angela Mukababirwa och hennes familj i Uganda. Syftet var att uppmärksamma kvinnornas situation i fattiga länder och visa hur jämställdhet kan minska fattigdom.

Tre månader senare kom Angela och hälsade på Linda och hennes familj i villan i Ensta.

– När jag var i Uganda annonserades tjänsten som kommunikatör för Vi-skogen ut. Jag ringde genast och sa att jag var intresserad.

Erfarenheterna i Uganda gjorde att Linda ville fortsätta med bistånd. Hon fick jobbet och den här gången är det inte bara hon som flyttat. Hela familjen med är med i Nairobi. Huset i Ensta är uthyrt.

– Många frågar oss hur länge vi ska stanna. Vi har flyttat och vi får se hur länge det blir.

Lindas uppgift är att förmedla hur arbetet i Afrika går för dem som köpt träd och satsat pengar i Vi-skogen.

Verksamheten började 1983 på initiativ av en av tidningen Vi:s journalister. Under åren har arbetet utvecklats och nu jobbar man i huvudsak med metoden agroforestry, där träd och grödor planteras tillsammans.

– Vårt arbete här har lett till bättre skördar och mer pengar som bönderna kan spara och spendera på ett bra sätt. Både män och kvinnor utbildas i ledarskap och det blir naturligt att även kvinnorna är ordförande eller sekreterare i spara-låna-föreningen.

Att flytta till Nairobi har inneburit att hela familjen måste vänja sig vid att dörrar och fönster har galler och att det alltid står en vakt utanför.

– Det är svårast för barnen som helt har bytt skolor, kompisar och språk. Och för min sambo Linus som sagt upp sig från jobbet och är hemma nu ett par månader. Det behövs så här i början, säger Linda Andersson.

Angela har hon träffat igen.

– Hon har just fått sitt fjärde barn och hon har döpt honom till Linus, säger Linda stolt.