Linda i Vaxholm är Årets hembakare

Idén till sina workshops fick Linda Wahlström genom sina utländska gäster.
Idén till sina workshops fick Linda Wahlström genom sina utländska gäster.
Linda Wahlström som driver Vaxholms bed & breakfast har utsetts till Årets hembakare. Priset fick hon för sina workshops i kanelbullebakning. – Det är fantastiskt roligt, säger hon.

Om man kan tala om ett kanelbullens evangelium så är Linda Wahlström i Vaxholm en av de som sprider det.

Sedan början av sommaren har hon hållit workshops om kanelbullar, och hon har även haft besök av tv-team från Turkiet och Lettland som velat lära mer om det mytomspunna bruna bakverket. Nu har Linda fått pris också: som Årets hembakare 2017.

– Det var väldigt överraskande – det finns ju så himla många som bakar, och som bakar bra, säger hon till Mitt i.

I juryns motivering heter det att hon får utmärkelsen för ”att genom sina pedagogiska kanelbulleworkshops ta hembakningskulturen på glatt allvar och sprida bulldofterna ut i vida världen”.

Priset: diplom, bronsskulptur och en hoper andra presenter fick hon ta emot i går (4/10), på kanelbullens dag.

Prisutdelningen: i bullhatt: Birgit Nilsson Bergström Hembakningsrådet

Bakar du mycket?

– Pratar vi bullar så har det nog blivit några tusen nu under sommaren. Annars bakar jag nästan varje dag, jag bakar allt vårt matbröd.

Idén till att starta workshops hemma i köket fick hon eftersom många av hennes utländska gäster brukar vara nyfikna på just kanelbullar.

– Då tänkte jag att man kan sprida fikakulturen och hur man bakar och startade workshops.

Deltagarna har kommit från en rad länder, från Schweiz, Holland, Tyskland, Storbritannien., Lettland, Turkiet och Kanada. Både kvinnor och män, unga och äldre.

Gensvaret blev så stort att hon tänker fortsätta med sina kanelbullsworkshops året om.

Linda bakar inte bara kanelbullar. Ännu hellre bakar hon matbröd.

– Helst frallor. Jag är inte så himla mycket för surdegsbröd.

Linda kommer ursprungligen från Skara men bor numera i Vaxholm med man och två barn.

Kan man kalla dig bullmamma?

– Hehehe. Det beror väl på vem man frågor. Jag är väl en bullmamma, snarare än en matmamma. Men min man är en matpappa.

Årets hembakare delas ut av Hembakningsrådet, ett projekt som funnits sedan 1959 och bland annat vill bevara och utveckla den svenska baktraditionen. Projektet drevs tidigare av flera livsmedelsproducenter, som förstås också hoppades på mer försäljning , men sponsras numera bara av sockerproducenten Dansukker.

Fakta

Lindas tips för att få till riktigt goda kanelbullar

  • Ha inte för bråttom, knåda länge och ge både degen och bullarna tid att jäsa.
  • Kalljäs gärna, antingen degen eller de färdiga bullarna, i kylen över natten. Då hinner smakerna mogna, samtidigt som man kan planera jobbet bättre.
  • Var noggrann och väg alla ingredienser så att degen får rätt proportioner. Risken är annars lätt att det blir för mycket mjöl vilket ger tunga och tråkiga bullar.
  • Smält inte smöret! Smält smör kräver mer mjöl och då blir bullen torrare.

Inte en av Lindas bullar, men en kanelbulle.